Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN ZAKON O MINISTARSTVIMA I IZMENE ZAKONA O VLADI


Poslanici republičkog parlamenta usvojili su novi Zakon o ministarstvima i izmene Zakona o vladi, što je bio preduslov za izbor nove vlade.

Novi zakon o ministarstvima, koji propisuje da će nova vlada imati 16 ministarstava, odnosno dva manje nego prethodna, dobio je podršku 185 poslanika, dok je protiv bilo 18.

Za izmene Zakona o vladi je, takođe, glasalo 185 poslanika, a 18 je bilo protiv.

Novim zakonom vlada će imati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, vladu će činiti i Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja.

Novim zakonom prestaje rad pet kancelarija i dve uprave - za digitalnu agendu i rodnu ravnopravnost.

Tako nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja preuzima Ministarstvo privrede, a u nadležnosti tog ministarstva sada su i poslovi Kancelarije za brzi odgovor.

Ministarstvo pravde preuzima nadležnosti Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležnosti Uprave za digitalnu agendu.

Ministarstvo spoljnih poslova preuzima nadležnosti Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, dok novoustanovljeni Republički sekretarijat za javnu politiku preuzima nadležnosti i zaposlene Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa.

Ministarstvo pravde preuzima od Kancelarije za saradnu sa crkvama i verskim zajednicama zaposlene, kao i prava i obaveze, a obavljaće i poslove državne uprave koji se odnose na afirmaciju i razvoj slobode veroispovesti, saradnju države sa crkvama i verskim zajednicama.

Izmenama zakona o vladi predviđena je samo jedna novina - da se sastav saveta za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe, kao i druge savete koje premijer može da osnuje određuje aktom o njegovom osnivanju, dok je ranije bilo utvrđeno da ti saveti imaju najviše po pet članova.

Zakoni stupaju na snagom danom objavljivanja u "Sl. glasniku RS".

Izvor: Tanjug, 27.4.2014.