Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Zakon stupa na snagu 1. jula 2016. godine. Proširuju se ovlašćenja izvršitelja za sva izvršenja, osim onih koja se odnose na porodične odnose i vraćanje zaposlenog na rad, za šta je i dalje zadužen sud. Predviđeno je da javni izvršitelji i njihovi zamenici do 1. januara 2018. godine moraju da polože pravosudni ispit, jer će u suprotnom biti razrešeni


Veliki broj starih sudskih predmeta, koji su na izvršenje čekali i po nekoliko godina, uvođenjem profesije izvršitelja u pravosudni sistem Srbije počeo je da se smanjuje, što pokazuje podatak da su izvršitelji prošle godine rešili za 42 odsto više predmeta nego 2012, 2013. i 2014. godine zajedno.

Kako je na Drugom godišnjem savetovanju izvršitelja na Zlatiboru istakla predsednica Komore izvršitelja, Aleksandra Trešnjev, izvršitelji su od 364.754 primljena predmeta rešili 318.040 predmeta.

Ipak, kako je naglasila, osim rezultata najveći doprinos uvođenja profesije izvršitelja predstavlja podizanje stepena finansijske discipline što doprinosi stvaranju povoljne investicione klime i uslova za privredni rast.

"Sva nastojanja države u cilju privlačenja stranih investicija ne mogu imati svrhu ukoliko privredni ambijent ne bude stabilan, a poverioci sigurni sa svojim investicijama i ukoliko nemaju izvesnost za efikasnu naplatu svojih potraživanja", smatra Trešnjev.

Trešnjev smatra da javni izvršitelji svakodnevno doprinose vladavini prava i predvidljivosti poslovanja, u svakoj opštini u Srbiji u kojoj posluju.

"Poverioci su prihvatili koncept javnih izvršitelja i svoja potraživanja nam danas poveravaju državne institucije na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, javna i komunalna preduzeća, banke, privredna društva, a u sve većem broju i fizička lica", rekla Trešnjev.

Podsetila je da je profesija izvršitelja uvedena u pravosudni sistem Srbije 2012. godine, kada je bilo imenovano 59 izvršitelja, a da ih je danas 239, kao i 13 zamenika izvršitelja i više od 1.400 službenika u kancelarijama izvršitelja.

"U 2015, samo po osnovu PDV-a, u budžet Srbije uplaćeno je više od 4,5 milijardi dinara", dodala je Trešnjev.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu pravde Nela Kuburović, dodala je da novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon) stupa na snagu 1. jula 2016. godine i da mu je cilj da omogući rešavanje oko 1,6 miliona starih izvršnih predmeta koji se nalaze u sudovima.

Govoreći o novinama u Zakonu, Kuburovićeva je istakla da je predviđeno kao mogućnost da se poverioci izjasne, ukoliko to žele, da svoj predmet prenesu izvršiteljima u nadležnost, konstatujući da su se izvršitelji pokazali efikasnijim u sprovođenju izvršenja od sudova.

Prema njenim rečima, a u cilju rasterećenja sudova, izvršiteljima je povećana nadležnost, ali i odgovornost.

"Sva izvršenja sprovodiće izvršitelji, osim onoga što je ostalo na sudu, kao što je postupak u porodičnim sporovima ili vraćanje zaposlenih na rad. S većim ovlašćenjima povećana je i njihova odgovornost, ne samo disciplinski", rekla je Kuburovićeva.

Kako je objasnila proces nadzora nad radom izvršitelja sprovodiće Ministarstvo pravde i Komora izvršitelja.

Dodala je i da novi Zakon predviđa mnogo strože kriterijume za imenovanje izvršitelja.

"Propisuju se teži uslovi za njihovo imenovanje, a izvršitelji koji do sada nisu imali položen pravosudni ispit moraće to da učine do početka 2018. godine", poručila je Kuburovićeva.

Izvor: Vebsajt RTS i Novosti, 26.03.2016.
Naslov: Redakcija