Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SASTANKA RADNE GRUPE ZA IZMENE ZAKONA O RADU: Radna grupa o otpremninama, minimalcu, radu na određeno...


  • Na sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati su tražili da rad na određeno vreme u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa čime se ne slažu poslodavci, izjavio je potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović.

Mihajlović je Tanjugu rekao da postoji saglasnost da se rad na određeno vreme pomeri sa godinu na dve godine, a da sindikati insistiraju da treba da postoji mehanizam zaštite, odnosno da radnici ne budu zloupotrebljeni.

Takođe, ako radnik radi dve godine na određeno mora se zakonom predvideti da je poslodavac dužan da mu nakon tog perioda produži ugovor, ali na neodređeno, a ako ga otpusti da na njegovo mesto ne prima novog radnika, dodao je on.

  • Što se tiče otpremnina, Mihajlović je rekao da se sindikati slažu sa time da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate.

"Sada smo bliži dogovoru u vezi toga", rekao je Mihajlović.

  • Kako je dodao, bilo je reči i o minimalnoj ceni rada, koja bi, kako sindikati smatraju, trebalo da se utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošacke korpe.

Sa time se, kako je naveo, ne slažu predstavnici Ministarstva finansija.

Cena rada po satu u Srbiji sada iznosi 115 dinara, odnosno oko 20.000 dinara na mesečnom nivou.

Nastavićemo razgovore idućeg četvrtka, a očekujemo da će se po formiranju nove vlade konkretnije i preciznije razmatrati i postići dogovor oko spornih odredbi, naveo je Mihajlović.

Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna.

Izvor: Tanjug, 27.3.2014.