Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVORENA PREGOVARAČKA POGLAVLJA 20 I 26: Poglavlje 26 je odmah privremeno zatvoreno, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički kriterijumi EU neophodni za usklađivanje, a samim tim ni merila za zatvaranje poglavlja


Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU - 20, o preduzetništvu i industrijskoj politici, i 26, o kulturi i obrazovanju.

Na istom sastanku, na Međuvladinoj konferenciji je odmah privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički kriterijumi EU neophodni za usklađivanje, a samim tim ni merila za zatvaranje poglavlja.

Ovo je peta međuvladina konferencija, a Srbija je u dosadašnjem toku pregovora o članstvu sa EU otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predvodila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U ime Evropske komisije sastanku su prisustvovali komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a domaćin sastanka iz Saveta EU je potpredsednik vlade i ministra za evropske poslove Malte Luis Grek.

Izvor: Vebsajt B92, 27.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija