Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O SADRŽAJU I OBIMU PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I O PARTICIPACIJI ZA 2017. GODINU: Stručna komisija predlaže pojednostavljenje procedure za sprovođenje medicinski potpomognute oplodnje, te ukidanje obaveze dostavljanja mikrobiološke dokumentacije prvostepenoj komisiji


Republička komisija za medicinski potpomognutu oplodnju predložila je da se birokratske procedure za sprovođenje ovog postupka pojednostave, kao i da za prvostepenu komisiju uopšte ne bude potrebno dostavljanje mikrobiološke dokumentacije, navela je predsednica te Komisije, Ana Mitrović Jovanović.

"Mnoge žene ili njihovi partneri, izgube silno vreme lečeći raznorazne infekcije a onda izgube i vreme da se jave do te neke gornje granice kada mogu biti uključene u postupak besplatnog vantelesnog oplođenja", ukazala je Mitrović Jovanović.

Ona je podsetila da je starosna granica za žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje podignuta sa 40 na 42 godine.

Pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2017. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 8/2017) koji to omogućava stupio je na snagu 11. februara 2017. godine, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika u kojima se taj postupak radi o trošku države.

Mitrović Jovanović smatra da je to zaista dobra vest i da je stručna komisija predložila da uopšte ne postoji ta gornja granica - da je zapravo procenjuju stručnjaci i ona zavisi od toga koliki je reproduktivni potencijal para u trenutku kada se javi.

Ona je ukazala da je biomedicinski potpomognuto oplođenje veoma skupo i da država nema para da to svima omogući pa je moralo da se postavi neka starosna granica, i za sada je to 42 godine.

Prema njenim rečima, liste čekanja za oplodnju su minimalne i kada beogradska klinika "Narodni front" kao eminentna institucija bude počela da radi punim kapacitetom te liste će biti minimalne ili ih neće biti.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.02.2017.
Naslov: Redakcija