Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREKŠAJIMA: Počeo sa radom Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa


Aplikacija - "portal Ministarstva pravde" preko koje građani i privredna lica, u skladu sa Zakonom o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013 - dalje: Zakon), mogu da provere da li su u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa počela je sa radom.

Svi prekršajni sudovi sada su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima, zasad sa Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Unosom imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja u prazna polja aplikacije građani mogu da provere da li imaju neki neplaćeni prekršaj, kao i da dobiju instrukcije za uplatu kako bi izmirili obaveze.

U skladu sa Zakonomukoliko kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležan sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka odnosno upiše odgovarajuću promenu u Registru.

Zakon takođe nalaže da ukoliko neko lice ima neplaćene kazne za određene prekršaje neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.

Registar omogućava lakši i transparentniji pristup informacijama građanima i pravnim licima prilikom provere da li imaju neka nenamirena dugovanja po osnovu učinjenih prekršaja.

Portal je radilo Ministarstvo pravde uz podršku projekta JRGA organizacije USAID. 

Izvor: Vebsajt Blic i Vlada Srbije 27.01.2016.
Naslov. Redakcija