Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OGLAŠAVANJU: Reklamiranje na otvorenom prostoru je u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava, kojima pripadaju i prihodi po ovom osnovu. Zakonom se po prvi put definiše pojam internet oglašavanja, ukida se reklamiranje elektronske cigarete, a uvode jasna pravila u pogledu sadržaja oglasne poruke prilikom oglašavanja igara na sreću i nagradnih igara


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 26. januara 2016. godine Zakon o oglašavanju koji treba da zaštiti sve potrošače od obmanjujućih poruka i spreči nelojalnu konkurenciju među oglašivačima.

Jedna od ključnih novina Zakona o oglašavanju su promene u pogledu oglašavanja alkoholnih pića. Ubuduće će u elektronskim medijima biti dozvoljeno reklamiranje od 18 sati do 6 ujutru za alkoholna pića do 20 posto, a preko 20 posto dozvoljeno je oglašavanje u periodu od 23 sata do šest ujutru.

Do sada je u elektronskim medijima bilo dozvoljeno reklamiranje samo piva i vina i to od 18 sati do 6 ujutru.

Po prvi put je dozvoljeno oglašavanje alkohola u štampanim medijima bez ograničenja, osim u onim koji su namenjeni deci i maloletnicima.

Zakonom se po prvi put definiše pojam internet oglašavanja, ukida se reklamiranje elektronske cigarete, a uvode se jasna pravila u pogledu sadržaja oglasne poruke prilikom oglašavanja igara na sreću i nagradnih igara.

Zakonom je jasno precizirano da je oglašavanje na otvorenim površinama (bilbordi, panoi) u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava kojima pripadaju i prihodi po ovom osnovu.

Zakon ima niz odredaba koje se odnose na zaštitu dece i maloletnika, a prema kojima oglasna poruka ne sme da sadrži prikaz maloletnika u opasnoj situaciji, niti da poziva maloletnike na kupovinu roba, kao ni da uz podatak o ceni sadrži vrednosti sud o ceni.

Zabranjeno je oglašavanje mleka, druge hrane i pića za odojčad do šest meseci starosti, kao i pribora za njihovo korišćenje, a nije dozvoljeno ni oglašavanje u obrazovnim i vaspitnim ustanovama.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, 27.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija