Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS NE MOŽE DA SE MEŠA U KOMERCIJALNI ODNOS KLIJENT-BANKA: Rešenje tražiti u njihovom direktnom dogovoru


Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić izjavio danas da razume da je građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima ugrožena finansijska pozicija, ali poručuje i da NBS ne može direktno da se meša u odnos između klijenta i banke. Po njegovim rečima, rešenje za kredite u švajcarskim francima trebalo tražiti u dogovoru banaka, koje su kredite odobravale i klijenata koji su preuzeli rizik.

"Kada su uzimali te kredite, kamate su bile povoljnije. Tada je veliki broj ekonomista upozoravao da bi stabilnost švajcarskog franka mogla da se promeni. Sad je slično s evrom. Neko bi, recimo, mogao da se zaduži u evrima, pa da onda posle određenog vremena ako evro ojača, traži subvenciju", kazao je Savić.

On je podvukao da NBS ne može da se meša u odnos banka-klijent, jer je reč o komercijalnom odnosu, ali da razume situaciju da je nekome ugrožena egzistencija zbog primanja u dinarima.

"Tada nisu ni sve banke odobravale kredite u francima. Mi bismo sada subvencionisali nekog ko je tada mnogo rizikovao", kazao je on.

Savić je ocenio da ni rešenje suseda nije dobro, jer bi banke mogle da tuže državu.

"Hrvatske banke su sada praktično prisiljene da finansiraju, a šta ako banke sada tuže državu Hrvatsku i dobiju spor, ko će onda snositi troskove", rekao je.

Idealno je, smatra Savić, da se direktnim kontaktom između banaka i klijenata nađe rešenje, jer je svaki klijent specifičan i u drugačijoj situaciji. 

Izvor: Tanjug, 27.01.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: