Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ORGANSKU PROIZVODNJU HRANE TREBA DA PODRŽI DRŽAVA


Profesorka Branka Lazić smatra da država mora da podrži organsku proizvodnju.

"Bez institucionalne edukacije nema ni prave organske proizvodnje. Isto tako ako hoćemo organsku proizvodnju moramo razviti stočarstvo ili naučiti poljoprivrednike da kompostiraju", kaže za RTV profesorka Lazić.

Od preko hiljadu proizvođača organske hrane u Srbiji tek deset ih je u Bečeju što je za profesorku Lazić neshvatljivo i predstavlja stagnaciju ovdašnje poljoprivrede.

Svesna te činjenice lokalna samouprava rešila je da to izmeni edukativnim kursevima ali i drugim podsticajima.

Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej tvrdi da su ostvareni kontakti sa firmama iz Nemačke.

"Povezali smo ih sa našim proizvođačima organske hrane", objašnjava Radojević.

Dvadesetčetvorogodišnji poljoprivrednik Danijel Jovanović itekako je zainteresovan za organsku proizvodnju na svojih šest jutara.

"Nemam još znanja i za sada samo pokušavam da pređem na organsku proizvodnju", kaže Danijel Jovanović, poljoprivrednik iz Bečeja.

Veterani u ovoj oblasti su Jevtići iz Bačkog Gradišta koji su u ovu priču ušli uzgojem organske pšenice – spelte. 

"Posle toga počeli smo da pravimo više vrsta brašna, griza i sve ono što je tržište zahtevalo. Tako smo stigli i do testenina i kora od spelte", navodi Ranka Jevtić.

Iako se budući proizvođači organske hrane, uglavnom, motivišu izvozom, profesorka Lazić smatra da je to pogrešno i da se mora misliti i  na domaćeg kupca kome će ovi proizvodi biti pristupačniji kada ih bude više na tržištu.

Izvor: RTV