Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O POREKLU IMOVINE: Zakonom će biti predviđeno da se imovina ispituje unakrsnim ispitivanjem pet godina unazad, a ukoliko se utvrdi očigledna nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda koji ostvaruje, takvima će biti određen porez od 50 ili čak 75 odsto procenjene vrednosti imovine


Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija. Luksuzni Audi, kuća kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama.

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.

"Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi", objašnjava ministarka pravde, Nela Kuburović.

"Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate", objašnjava ona.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Zoran Stojiljković, kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.

"Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica", kaže Stojiljković.

Ministarka kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu.

"Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja", ističe ministarka.

Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, međutim, upozorava da su i postojeći zakon bili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine.

"Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u međuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija", kaže Minić.

S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja.

"Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj procedure", rekao je Stojiljković.

Javna rasprava o Zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog tog zakona Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt B92, 25.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija