Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU UPUTSTVA O NAČINU PRIMENE ODREDABA PRAVILNIKA O ZAŠTITI PRAVA MALOLETNIKA U OBLASTI PRUŽANJA MEDIJSKIH USLUGA: Rasprava će trajati od 2. do 16. decembra 2015. godine


Javna rasprava o Nacrtu uputstva o načinu primene odredaba Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga u vezi sa vremenom emitovanja "rijalitija prisilnog okruženja", trajaće od 2. do 16. decembra 2015. godine, a konačen tekst će biti objavljen 22. decembra 2015. godine, saopšteno je iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

To obavezujuće uputstvo predviđa da će rijaliti programi moći da se emituju samo noću, odnosno posle 23 časa, sa oznakom 18, osnosno sugestijom da ih gledaju samo punoletni.

Tekst Nacrta uputstva biće objavljen 1. decembra 2015. godine.

Učesnici u javnoj raspravi su svi subjekti zainteresovani za funkcionisanje elektronskih medija, pružaoci medijskih usluga, operatori elektronskih komunikacionih mreža za distribuciju medijskih sadržaja...

Glavni skup javne rasprave planiran je za 9. decembar 2015. godine, zgrada Doma sindikata, Trg Nikole Pašića 5, IV sprat, Velika sala REM-a, u 12 časova.

Po okončanju javne rasprave i konačnog usvajanja Uputstva, ono će početi da se primenjuje posle objavljivanja u "Sl. glasniku RS".

Za razliku od preporuke REM-a od 19. novembra 2015. godine da se rijaliti emituju posle 23 časa, koja nije bila obavezujuća, Uputsvo će emiteri morati da poštuju pod pretnjom sankcija.

Ideja je da se tom odlukom REM-a zaštiti ranjiva grupa gledalaca, a to su deca i maloletnici.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija