Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI AP VOJVODINE I PREŠOVSKOG SAMOUPRAVNOG KRAJA


Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Prešovskog samoupravnog kraja u Slovačkoj Peter Huđik, potpisali su u Prešovu Sporazum o saradnji, kojim je uokvirena je institucionalna saradnja AP Vojvodine i Prešovskog samoupravnog kraja, koja je započeta u aprilu ove godine.

Predsednik vojvođanske skupštine je istakao da je potpisivanje ovog Sporazuma od značaja naročito za građane koji pripadaju rusinskoj i slovačkoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini. On je pozvao predstavnike Prešovskog samouprvanog kraja da već u januaru mesecu posete Vojvodinu, kako bi se pristupilo formiranju zajedničke radne grupe koja će razmotriti i utvrditi konkretne sadržaje i programe buduće saradnje u oblastima regionalnog razvoja, turizma, privrede, obrazovanja, razmene učenika i studenata i mnogih drugih.

U Sporazumu je naglašena namera za zajedničkim stvaranjem uslova za razvoj uzajamnih prijateljskih odnosa dveju regija i zemalja, kao i plodne i efikasne regionalne saradnje, koja će pre svega biti usmerena na oblasti regionalnog razvoja, nauke, obrazovanja, kulture, turizma, sporta i socijalne oblasti. Sporazumom je posebno naglašena potreba razvijanja i podsticanja potreba nacionalnih manjina, posebno slovačke i rusinske nacionalne zajednice u Vojvodini. 

Izvor: Vebsajt Skupštine AP Vojvodine, 26.11.2014.