Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Neophodne promene zbog problema s notarima, smatra poverenik Rodoljub Šabić


Notari, prema njegovim rečima, svuda imaju javna ovlašćenja, ali u našem Zakonu piše da se nadležnost poverenika odnosi na organizacije, a ne na fizička lica koja imaju javna ovlašćenja.

"To znači da direktor jednog preduzeća koji želi da podatke sakrije od javnosti, može sve papire da overava i da ih drži kod notara, i da te informacije mi ne možemo da dobijemo", objasnio je Šabić, govoreći na konferenciji o otvorenosti uprave u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

"Vlast u Srbiji još nije u dovoljnoj meri transparentna, što ilustruje podatak da je u poslednjih mesec dana Vladin Savet za borbu protiv korupcije podneo povereniku 19 žalbi, od kojih većinu protiv ministarstava".  Prema njegovim rečima, problem je i što stiže na hiljade žalbi dnevno, najčešće zbog ignorisanja zahteva građana koji ne mogu doći do traženih informacija -  iako je to prekršaj, nadležno ministarstvo za tri i po godine nije započelo nijedan prekršaj onih koji odbijaju da građanima daju informacije, a to su najčešće ministarstva i preduzeća koje kontroliše Vlada, dodaje poverenik.

Na konferenciji je ocenjeno da je otvorena uprava osnova svakog demokratskog društva i da skoro 80 odsto građana smatra da sporazumi, koje donosi i zaključuje Vlada i informacije o sprovođenju tih sporazuma, treba da budu javno dostupni.

Ljiljana Uzelac iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave istakla je da to ministarstvo radi na Strategiji reforme javne uprave kako bi se uspostavio jedan novi javnoslužbenički sistem koji bi ispunio načelo otvorene uprave.

Ona je dodala da je država uspostavljanjem nezavisnih institucija poverenika, zaštitnika građana, državnog revizora, ali i saradnjom sa organizacijama civilnog društva, ispunila neke od osnovnih standarda otvorenosti javne uprave. Posebno je naglasila da je prošle godine donet Akcioni plan koji postavlja glavne ciljeve i smernice za unapređenje delovanja javne uprave i povećanje njene transparentnosti, ali da je u planu novi Akcioni plan koji bi trebalo da bude izrađen naredne godine.

Na podatak koji je Uzelac iznela, da je Upravna inspekcija do sada 1.299 predmeta stavila stavila pod nadzor, Šabić je ocenio da je to "praktično dezinformacija javnosti", jer nijedan od tih nadzora nije pokrenut samoinicijativno već na njegovo insistiranje, iako on, kako kaže, nije u obavezi da na to ukazuje.

Konferencija "Partnerstvo za otvorenu upravu 2015-6" održana je u okviru Projekta "Zagovaranje otvorenih uprava: postavljanje dnevnog reda i praćenje akcionih planova zemalja od starne civilnog društva".

Izvor: Tanjug, 26.11.2014.