Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: U skladu sa Zakonom za ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja građani moraju da imaju staž osiguranja u trajanju od najmanje tri meseca neprekidno ili šest meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci, pre početka korišćenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. U prethodno osiguranje računa se vreme od dana kada je osiguranik stekao svojstvo osiguranika u skladu sa zakonom, za koje je uplaćen doprinos


J.S. (31) iz Beograda dobila je privremenu zdravstvenu knjižicu koja važi samo za hitna stanja, samo zato što više od godinu dana nije imala zdravstveno osiguranje i nije se lečila u državnom zdravstvu.

Ona sa ovom zdravstvenom knjižicom ne može regularno da ode kod lekara, da dobije uput, niti da podigne lek. Knjižica joj važi samo ukoliko joj se iznenada dogodi nešto, pa je hitno potrebno da bude pregledana ili operisana u zdravstvenoj ustanovi, za šta joj, inače, po zakonu nije potrebna knjižica.

J.S. je do svoje 26 godine bila zdravstveno osigurana preko mame, a nakon toga se zaposlila i osiguranje joj je plaćala firma. U poslednje dve godine je nezaposlena. Nije vadila knjižicu za nezaposlene, niti je išla kod doktora.

- Već tri meseca me boli ruka, pa sam rešila prvo da izvadim knjižicu, pa da odem kod lekara. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dali su mi knjižicu kao nezaposlenom licu, i rekli da za tri meseca dođem kako bi dobila novu elektronsku. Objasnili su mi, i tri puta naglasili, da mi do tad ova koju sam dobila važi kao i svaka druga - objašnjava J.S.

Međutim, u knjižici koju je dobila piše da važi samo za hitne slučajeve. Pomislila je da je neka greška, ali se setila da su joj u Fondu rekli da važi kao obična.

- Otišla sam do doma zdravlja da otvorim karton, a tamo saznajem da sa tom knjižicom mogu da se lečim samo ako se srušim na ulici. Pošto me je jako bolela ruka primila me doktorka i uputila kod ortopeda. Posavetovala me da idem u Urgentni centar. Uspela sam da me i tamo neko pregleda, ali se ispostavilo da imam problem sa vratnom kičmom i da moram na magnetnu rezonancu, kod neurologa i na fizikalnu terapiju. Ali, uput za sve to nisam mogla da dobijem u domu zdravlja, jer su mi rekli da nemam pravo ni da se lečim sa tom knjižicom - prepričava J.S.

Odgovore je potražila i u Fondu, gde su joj objasnili da joj sa tom knjižicom priznaju pravo na zdravstveno osiguranje, ali da mora da prođe staž od tri meseca da bi joj se to pravo aktiviralo.

- Nikada nisam čula da se nekome utvrđuje neko pravo koje može da dobije u praksi tek kada prođe neko vreme, pogotovo ako se radi o pravu na lečenje i što imam ozbiljan zdravstveni problem - navodi J.S..

U RFZO objašnjavaju da za ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr., 57/2011, 110/2012 - odluka US, 119/2012, 99/2014, 123/2014, 126/2014 - odluka US, 106/2015 i 10/2016 - dr. zakon) građani moraju da imaju staž osiguranja u trajanju od najmanje tri meseca neprekidno ili šest meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci, pre početka korišćenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. U prethodno osiguranje računa se vreme od dana kada je osiguranik stekao svojstvo osiguranika u skladu sa zakonom, za koje je uplaćen doprinos.

- U ovom slučaju izdata je isprava o osiguranju na osnovu koje se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje samo hitna medicinska pomoć. Na osnovu izdate isprave o osiguranju osiguranica ne može dobiti uput za ambulantno specijalistički pregled ili stacionarno lečenje, kao ni lekova i medicinsko tehnička pomagala, već samo hitnu medicinsku pomoć koja se obezbeđuje u zdravstvenoj ustanovi - kažu u RFZO i dodaju da će po ispunjenju uslova J.S. biti izdata isprava o osiguranju na osnovu koje će biti obezbeđena zdravstvena zaštita u propisanom sadržaju i obimu.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 26.10.2016.
Naslov: Redakcija