Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Srbija se obavezala da će se pratiti efekte primene Zakona, što znači da će se meriti dužina trajanja postupaka i broj predmeta. Zakonom je predviđena i mogućnost žalbe na rešenje o izvršenju. Ukoliko se žalba pokaže kao institut koji koči dalji sistem izvršenja Ministarstvo pravde će odmah reagovati izmenama i dopunama Zakona


Ministarstvo pravde će u narednom periodu raditi na rasterećenju sudova, te se do kraja 2016. godine može očekivati da će broj starih predmeta biti smanjen i za milion, izjavila je ministarka Nela Kuburović.

."Radićemo na tome da rasteretimo sudove u velikoj meri. Jedan od načina je bio donošenje Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon) i nakon nekoliko meseci od usvajanja tog Zakona došlo je do toga da imamo smanjenje starih predmeta za 700.000, a sudeći po dosadašnjim rezultatima to do kraja godine može da pređe i milion u odnosu na to kako je bilo 2015. godine", rekla je Kuburović.

Ona je navela da se nada i rezultatima u delu smanjenja troškova zahvaljujući primeni ovog Zakona.

"Sa problemom efikasnosti pravosuđa suočavamo se dugi niz godina, a prioritet smo zacrtali da se skrati dužina postupka, to je plan i prioritet koji je predviđen i Akcionim planom za Poglavlje 23", rekla je Kuburović.

Kuburović je podsetila da se Srbija obavezala da će se pratiti efekti primene Zakona, što znači da će se meriti dužina trajanja postupaka i broj predmeta.

Zakonom je predviđena i mogućnost žalbe na rešenje o izvršenju.

Ona je najavila da će se ukoliko se žalba pokaže kao nešto sto koči dalji sistem izvršenja odmah reagovati izmenama i dopunama Zakona.

Kuburović je navela podatak da viši sud u Novom Sadu ima svega 100 žalbi, što je mali broj s obzirom na to da godišnje ukupno imamo između 300.000 i 400.000 izvršnih postupaka.

Kuburović je ukazala da nije problem samo dužina trajanje postupka već i u neujednačena sudska praksa.

Kako je istakla, radiće se i na tome da se unapredi alternativni način rešavanja sporova, putem medijacije i posredovanja.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.10.2016.
Naslov: Redakcija