Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: Od 1. novembra 2016. godine generalni štrajk pravosudnih službenika u zatvorima, tužilaštvima i sudovima, koji će trajati do ispunjenja zahteva


Zaposleni u pravosuđu od 1. novembra 2016. godine stupaju u generalni štrajk. Kako kaže predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, Slađanka Milošević, štrajk će trajati sve dok ne budu zadovoljni pregovorima.

Milošević navodi da će se 1. novembra stupiti u štrajk, ali da će do tada intenzivno pregovarati. Navodi da stranke 1. novembra sigurno neće moći da završe posao u sudu i da će poštovati minimum procesa rada, što znači da će se raditi samo hitne stvari. O zahtevima sindikata kaže:

"Imamo samo jedan - povećanje zarade službenicima, zahtev da naš poslodavac, a to je država, ima isti tretman prema službenicima u pravosuđu, kao prema nekim drugima. Neću da kažem kolika je prosečna plata jer računaju najnižu i najvišu sudijsku, ali reći ću da je plata referenta do 25.650, imamo i neke sa 21.000 do 34.000 ili stručni saradnici, fakultetski obrazovani sa najvećim koeficijentom imaju pedesetak hiljada", objašnjava ona.

Pored toga navodi da im, bez obrazloženja, ni obećana pomoć nije isplaćena i da je u javnosti stvoren utisak da su u pravosuđu visoke plate.

"Ja se nadam da građani neće ispaštati, ali štrajk će više osetiti građani nego poslodavac, ali mislim da je u interesu da funkcioniše pravosudni sistem, država mora da brine o tome. Pored plate prima se i pomoć u iznosu od četiri hiljade. Recimo u specijalnoj zatvorskoj bolnici, koleginica koja radi u kantini sa najtežim zatvorenicima nema beneficirani radni staž i nema tu pomoć, ona nije ni na koji način zaštićena".

Kaže da nije bilo štrajka šest godina, a da je u januaru 2016. godine održan samo štrajk upozorenja.

"Sindikat je vrlo otvoren socijalni partner, mi imamo obavezu da obavestimo poslodavca o štrajku, hteli smo da im ostavimo mogućnost da ozbiljno shvate da treba nešto da se učini, kako bi nam se popravio materijalni položaj", navodi Milošević.

Ona ističe da sa ministarkom pravde Nelom Kuburović imaju odličnu saradnju, ali da mnogo toga ne zavisi od nje.

"Možda je krajnje vreme da stanu svi prema kojima se poslodavac ponaša kao maćeha. Što se tiče broja nerešenih predmeta, mi radimo po nalogu sudija i tužilaca, to ne zavisi od nas, ali ne treba zaboraviti da je smanjen broj i sudija i tužilaca", navela je ona.

Milošević naglašava da je država dužna da obezbedi uslove za rad pravosuđa - opremu, dovoljan broj sudija, zgrada, osoblja.

Izvor: Vebsajt N1, 25.10.2016.
Naslov: Redakcija