Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSEDNIK AKS: KOMORA ĆE NA PONUDU MINISTARSTVA PRAVDE ODGOVORITI ZAKLJUČNO SA PONEDELJKOM - 27. OKTOBRA 2014. GODINE


Dok javnost čeka odluku skupštine Advokatske komore Srbije o predlozima Ministarstva pravde, iz redova samih advokata mogu da se čuju različita mišljenja povodom stava koji treba da zauzmu.

Jedna struja zagovara tvrd stav i izražava sumnju u iskrenost Ministarstva pravde. S druge strane, sve češće mogu da se čuju kritike pojedinih advokata kojima smeta strogost AKS, koja svakom pravniku koji se ogluši o instrukcije Komore i vrati se na posao, preti brisanjem iz imenika advokata.

Na zvaničnoj internet strani protesta advokata (protest.org) nalazi se veliki broj tekstova u kom advokati pozivaju na oprez svoje predstavnike u pregovorima sa Ministarstvom pravde, a nisu retku ni stavovi da ponudu Ministarstva pravde treba odbiti i nastaviti sa obustavom rada.

- Dostavljanje predloga Ministarstva pravde predstavnicima AK Srbije na papiru bez bilo kakvog obeležja, zaglavlja, dostavioca, primaoca, datuma, potpisa, predstavlja čin ispod svakog kriterijuma u pogledu opštenja u organima uprave. Iz tih razloga i “ponuda“ kao plod palog sistema se ne treba uzeti u ozbiljno razmatranje - piše advokat Dragan Todorović.

Nenad M. Komatina, advokat iz Beograda, smatra da krajnje neozbiljno i nerazumljivo, a samim tim i neprihvatljivo deluje “ponuda” Ministarstva pravde, sačinjena na papiru u dve tačke bez memoranduma i potpisa ministra.

- To nam ukazuje i na lošu nameru i na odstupnicu u slučaju da “izmene” ne prođu skupštinske odbore i samu skupštinu. Protest bi trebalo nastaviti dok se ne prihvate svi naši zahtevi - piše Komatina.

Nasuprot njima, mogli su da se čuju i stavovi advokata koji zagovaraju povratak na posao i kritikuju politiku AKS, koja strogo kažnjava sve one koji postupe suprotno od odluka Komore i počnu sa radom.

Advokat Dragan Dozet iz Niša poslao je otvoreno pismo rukovodstvu AKS:

- Štetne posledice po advokaturu zbog donošenja spornih odredbi Zakona o javnim beležnicima su kao ujed komarca u odnosu na strahovit udar i nepopravljivu moralnu štetu koju advokatura Srbije trpi i tek će trpeti zbog načina na koji se sprovodi štrajk. Izbacivanje iz Advokatske komore advokata koji žele ili moraju da rade i koji ne misle isto kao kolege koji su doneli odluku o štrajku, predstavlja gušenje slobode misli i govora i grubu povredu prava na rad, zagarantovan Ustavom Srbije. Zato zahtevam od svojih starijih kolega koji su izabrani da nas predstavljaju, a ne da nas "kažnjavaju", da odmah stave van snage "obavezujuće-preteći" deo odluke o štrajku - piše advokat Dozet.

Podsetimo, posle sastanka između predstavnika AKS i Ministarstva pravde koji je u četvrtak održan u zgradi Vlade Srbije, dve strane su izdale zajedničko saopštenje u kom se navodi da je došlo do izvesnog pomaka u pregovorima.

- Ministar Nikola Selaković upoznao je prisutne na sastanku s predlozima Ministarstva koji podrazumevaju izmenu određenih članova Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, ali i predlog u vezi sa načinom paušalnog oporezivanja za 2014. godinu. Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je da će Komora na ponudu ministarstva odgovoriti zaključno sa ponedeljkom 27. oktobra, što će, ukoliko ponuda bude prihvaćena, podrazumevati i obustavu štrajka advokata - stoji u zajedničkom saopštenju. 

Izvor: http://www.danas.rs, V. Jeremić