Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI: Izmenama Zakona potrebno predvideti online objavljivanje prihoda i rashoda kandidata i partija pre izbora i onemogućiti da troškovi kampanje ostanu neplaćeni nakon podnošenja finansijskog izveštaja


Otvaranje pregovaračkih poglavlja do sada je bila glavna tema evrointegracija, a sada je na red došla izmena konkretnih propisa koji se tiču otvorenih poglavlja. Do kraja godine bi, prema Akcionom planu za Poglavlje 23, trebalo očekivati izmenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 i 123/2014 - dalje: Zakon). Evropa je već dala svoje sugestije.

Ekspert Evropske unije, Slovenac Jurij Toplak, dao je jasne preporuke kako Srbija da poboljša svoj Zakon:

  • prihodi i rashodi onlajn
  • plaćanje troškova kampanje pre izbora ili nekoliko dana posle
  • čitljivi i onlajn finansijski izveštaji
  • mali godišnji promet bez revizora
  • ravnopravnija raspodela
  • Agencija za borbu protiv korupcije da izriče kazne
  • sankcije veće od koristi
  • predvideti i zatvorske kazne.

"Mislim da je verovatno najvažnije među ovim predlozima to skraćivanje vremena do kada se mogu plaćati troškovi izborne kampanje zato što je dosadašnji sistem takav da obesmišljava kontrolu koja se vrši neposredno posle izbora. Građani znaju iz kojih izvora će inicijalno biti pokriveni troškovi ali ništa više od toga", smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija (TS).

I sve bi to bilo drugačije da nas za 8 meseci ne čekaju predsednički izbori, a staro pravilo kaže da se u poslednjoj godini pre izbora ne menjaju pravila trke. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije kaže da vremena ima dovoljno ali da ovakav propis još nije na dnevnom redu.

"Naravno da će to od strane izvršne i zakonodavne vlasti biti proučeno i da ćemo krenuti tim putem - da će se Vlada posvetiti tom pitanju i da ćemo veoma brzo imati ili izmene Zakona ili potpuno nov Zakon o finansiranju političkih aktivnosti", navela je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

I dok stručnjaci kažu da preporuke imaju velike šanse da budu usvojene jer dolaze iz Evrope, odatle stiže i ocena da Srbija za sada pravi dobre evropske korake.

"Otvaranje Poglavlja 23 i 24 je bio veliki korak napred. Sada kada su poglavlja otvorena, domaći zadatak mora biti urađen, a reforme sprovedene tako što će biti primenjeno ono što je neophodno. Ali siguran sam da će do kraja godine biti otvoreno još poglavlja - recimo poglavlje 5 koje je, po mom mišljenju, spremno za otvaranje", izjavio je Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Stručnjaci za transparentnost finansiranja stranaka kažu da nam, posle ovog, sledi krupniji zalogaj - regulisanje funkcionerske promocije, odnosno razdvajanja toga kada je neko polaganje kamena temeljca u kampanji posao, a kada promocija.

Izvor: Vebsajt B92, 25.09.2016.
Naslov: Redakcija