Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I STANDARDIMA ZA FINANSIRANJE USTANOVE KOJA OBAVLJA DELATNOST SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015)


PRAVILNICI O KRITERIJUMIMA I STANDARDIMA ZA FINANSIRANJE USTANOVE KOJA OBAVLJA DELATNOST OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Tehnološki viškovi nastavnog i nenastavnog osoblja. Neke škole neće imati pravo na sekretara, a neke neće imati pedagoge i psihologe

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u prosveti ima ukupno 100.500 zaposlenih, od čega 16.000 na određeno, a 84.500 na neodređeno vreme.

Problemi sa tehnološkim viškovima u obrazovnom sistemu Srbije postoje već godinama, ali će ove školske godine biti još veći nego ranije zbog rešenja koja uvodi novi Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015), koji će se primenjivati od 1. septembra 2015. godine, saopšteno je iz Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Primenom novih Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 i 72/2015) i Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015) tehnoloških viškova će biti i među nenastavnim osobljem, navodi predsednik Unije Jasna Janković.

Sindikati ne znaju koliko zaposlenih će sada biti višak, rekla je Janković, ali je ukazala da neke škole neće imati pravo na sekretara, jer nemaju dovoljan broj odeljenja, a neke neće imati pedagoge i psihologe, dok se broj direktora povećava.

Samo u osnovnim školama 500 sekretara će biti višak, jer dve trećine tih obrazovnih ustanova ima do 24 odeljenja, zbog čega nemaju pravo na jednog sekretara.

Prema ranijem Pravilniku direktori škola su bili vezani za broj odeljenja i pratili sudbinu ostalih zaposlenih, dok se sada povećava broj direktora, kao i njihovih pomoćnika.

Među tehnološkim viškovima će se naći i pedagozi i psiholozi iz srednjih škola, čiji je norma zbog novog Pravilnika smanjena. Novi Pravilnik ukinuo je medijatekare, koji se nigde ne pominju, a smanjen je i broj logopeda, tvrde u Uniji. 

Izvor: Vebsajt Danas, 25.08.2015