Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: NADZOR BANAKA POVODOM PRIKUPLJANJA PODATAKA O LIčNOSTI KLIJENATA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je sredinom meseca pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u svim poslovnim bankama koje posluju u Republici Srbiji (29) zatraživši da se izjasne da li prikupljaju podatke o ličnosti klijenata u cilju saradnje sa poreskim organima SAD na primeni njihovog FATCA zakona i posebno da li te prikupljene podatke u tu svrhu iznose iz Republike Srbije.

Na osnovu pristiglih odgovara može se konstatovati da 14 banaka vrše pomenutu obradu podataka o ličnosti, ali da se ta "saradnja" u svim slučajevima ogleda samo u utvrđivanju činjenice da li je klijent poreski obveznik SAD, a bez iznošenja podataka o ličnosti iz Republike Srbije.

Poverenik će svim tim bankama uputiti upozorenje da za navedenu obradu podataka u uslovima nepostojanja potpisanog i ratifikovanog FATCA sporazuma nema ni valjanog pravnog osnova, ni svrhe, te, posedbno, da bi iznošenje ličnih podataka iz zemlje predstavljalo ozbiljan, kažnjiv prekršaj utvrđen čl. 57 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o lično