Zastava Bosne i Hercegovine

U NAJAVI ZAKON O KRETANJU SLEPIH LICA


Prema najavama ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina do kraja godine biće usvojen zakon o kretanju slepih lica uz pomoć psa vodiča i o upotrebi znakovnog jezika.

U Srbiji živi 550 osoba s invaliditetom, a prema rečima ministra, budžetom je za njihove potrebe izdvojeno 298 miliona dinara. Međutim, to je dovoljno za potrebe samo njih 66 hiljada.

Ipak, ukoliko bi zakon zaživeo i psi vodiči bili dodeljeni svima koji za to imaju potrebe, to će im biti od velike pomoći.

Snežana Nikolić ističe da, iako je situacija nešto povoljnija u odnosu na protekle godine, da i dalje postoje staze koje su namenjene slepim i slabovidim osobama, a da nisu adekvatno postavljene.

Budući da mnoge od njih ne vode nikuda ili vode u drvo, banderu, saobraćajni znak, jasno je da se problemima sa kojima se susreću i dalje ne posvećuje dovoljno pažnje.

Nikolićeva napominje da veliki problem prestavlja i to što invalidske organizacije imaju jednak status, kao i bilo koja nevladina organizacija.

Zatim, problem je i to što se pomagala teško nalaze u našoj zemlji, pa tako beli štap, namenjen slepim osobama, ne postoji na našem tržištu.

Izvor: RTV