Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZADATAK TUŽILAŠTVA JE DA BUDE STRUČAN, DA POSTUPA NA OSNOVU DOKAZA I TAJ POSAO DA RADI ODGOVORNIJE: U SUPROTNOM OSLOBAđAJUćE PRESUDE SU OGROMAN TROšAK ZA DRžAVU


 Lista šefova i članova kriminalnih udruženja koji su kasnije pred sudom oslobođeni, kao i spisak optužnica koje su se na sudu rušile, čini se, sve je duža.

Poseban problem je urušavanje ugleda srpskog pravosuđa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Sud svakom braniocu čiji je klijent oslobođen isplaćuje tarifu koja može biti od 100 do 250 evra po danu suđenja, a posebno su visoke tarife u predmetima pred Specijalnim sudom. Na to treba dodati i pisanje žalbi, raznih podnesaka, prisustvovanje veštačenjima. Posebno veliki izdatak u ovakvim procesima su finansijka veštačenja koja se često ponavljaju. 

U advokatskim krugovima priča se da su branioci, njih 17, u jednom predmetu od države dobili po 50.000 evra na ime oslobađajuće presude. Prema nezvaničnim procenama, taj slučaj koštao je državu najmanje dva miliona evra. 

Suđenje je trajalo skoro četiri godine, saslušano je 120 svedoka, pregledane su hiljade dokumenata, saslušani veštaci, preslušani telefonski razgovori da bi sud utvrdio da nikakvo zločinačko udruženje nije postojalo. U tom slučaju okrivljeni je imao pravo na ogromnu naknadu štete za svaki dan proveden u pritvoru, za pretrpljen stres i duševni bol, ali i zato što za to vreme nije bio zaposlen. 

Mnoga pitanja i afere ne samo da su ostala  bez pravosudnog odgovora, već je krivičnim postupcima pokrenutim bez čvrstih dokaza državni budžet dodatno oštećen za ogromne sume novca. 

-Problem je u tužilaštvu. Uticaj politike na pokretanje nekog krivičnog postupka uvek postoji. Međutim, kada se ljudima pripiše da su članovi neke mafije, da su zločinačko udruženje, kada se protiv njih godinama vode postupci koji se na kraju završe oslobađanjem, posledice su nesagledive.

Zadatak tužilaštva je da bude stručan i da postupa na osnovu dokaza i taj posao bi trebalo da se radi odgovornije-mišljenje je jednog sudije Vrhovnog kasacionog suda koji nije želeo da o ovom problemu govori javno.

 

Beogradski advokat Zoran Ateljević, branilac u mnogim poznatim predmetima organizovanog kriminala, kaže da je problem sa nedokazanim krivicama mnogo širi od finansijskog jer dovodi u pitanje kredibilitet i međunarodni ugled države.

-U Srbiji postoje montirani politički procesi ili je reč o nekompetentnosti pravosuđa, koje se godinama reformiše. Za ljude koji su mesecima držani u pritvoru, i bili izloženi medijskom linču i krivičnom progonu ne može biti satisfakcija naknada od države. Ovakvi slučajevi uništavaju ljudske živote i ovaj ozbiljan problem zaslužuje širu raspravu, a ne samo medijsku pažnju.

Pritvor mora da se određuje mnogo restriktivnije jer postoje drugi mehanizmi obezbeđenja prisustva, kaže advokat Ateljević.

SUDSKI TROŠKOVI:

Prema zakonu, troškovi krivičnog postupka obuhvataju troškove za svedoke, veštake, stručne savetnike, prevodioce, tumače i troškove uviđaja, prevoza okrivljenog, dovođenje na suđenje i lečenje dok je u zatvorskoj ustanovi.

Tu se ubrajaju i nagrade veštaku, stručnom savetniku, prevodiocu, tumaču kao i troškovi odbrane. U svakoj presudi sud odlučuje i o troškovima.

Kad sud okrivljenog oglasi krivim, presudom ga obavezuje da plati sudske troškove.

Ako se krivični postupak obustavi, optužba odbije ili se okrivljeni oslobodi od optužbe, svi ovi troškovi padaju na teret budžeta.

Izvor: www.blic.rs