Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O LOBIRANJU: EU očekuje da Srbija do kraja 2016. godine izradi Nacrt zakona, te da ga Narodna skupština RS usvoji u prvom kvartalu 2017. godine. Propisom će biti definisano šta je nemoralno lobiranje, postojaće obaveza prijavljivanja u strukovnu komoru i dobijanje licence za obavljanje poslova lobiranja. Lobisti će polagati zakletvu, poslove će uredno prijavljivati i na njih plaćati porez


Evropska unija naložila je Srbiji da do kraja 2016. godine izradi Nacrt zakona o lobiranju, koji bi u prvom kvartalu 2017. godine trebalo da usvoji i Narodna skupština Republike Srbije.

Donošenje ovog zakona, koji se u Srbiji odlaže već godinama, za Brisel je jedan od osnovnih preduslova u borbi protiv korupcije. Zbog toga je i lobirao da se uvrsti u agendu Akcionog plana za sprovođenje antikorupcijske strategije, koji je zbog ovog uslova početkom jula doveo do izmene Zaključaka o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 79/2013 i 61/2016).

Sa tako izmenjenim planom, u kojem su precizirani rokovi oko regulisanja trgovine uticajem, naša delegacija je dobila zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 i 24, jer je za EU zakonsko regulisanje lobiranja jedan od mehanizama za borbu protiv korupcije.

Savet ministara Evropske unije traži od budućih država članica, među kojima je i Srbija, da u svoje zakonske sisteme implementiraju zakon koji omogućava lobiranje. Srbija je nekoliko puta odlagala njegovo donošenje uprkos tome što je on bio napisan. Tako smo bili jedna od retkih zemalja koje imaju društvo lobista, ali nemaju regulativu po kojoj bi oni delovali.

Evropska unija je ovog puta izričita da ova materija mora da se uredi kako vlast i njena admiministracija ne bi umesto lobista uzimali proviziju za određene poslove, što je, po njima, leglo korupcije. Nacrt zakona o lobiranju stoji u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i uz male dorade biće do kraja godine usvojen na sednici Vlade Republike Srbije. Po kalendaru na koji smo se obavezali EU, zakon bi trebalo da usvoji Narodna skupština Republike Srbije do kraja marta 2017. godine.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, potvrđuje da je deo Akcionog plana koji se odnosi na lobiranje revidiran, navodeći da je ovaj zakon trebalo da bude usvojen 2014. godine, ali da je tu proceduru stopirala izborna kampanja.

Vlastima u Beogradu iz Brisela je jasno poručeno da dalje odlaganje rokova za donošenje Zakona o lobiranju neće biti tolerisano.

Zoran Domazet, izvršni direktor Društva lobista Srbije, pak, smatra da vlast namerno odugovlači sa uređenjem ove oblasti.

- Bez zakona moguće je mešetarenje jer se ne znaju pravila igre, pa su ministrima i administraciji odrešene ruke da naplaćuju proviziju za ugovorene poslove. Kada konačno bude usvojen zakon, znaće se pravila igre, ko sme da se bavi ovim poslom, šta je nemoralno lobiranje, ko je prijavljen u strukovnu komoru i ko ima licencu. Lobisti će polagati zakletvu, poslove će uredno prijavljivati i na njih plaćati porez - kaže Domazet.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 25.07.2016.
Naslov: Redakcija