Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 24. jula 2015. godine održane sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva - razmotreni I prihvaćeni predlzi odluka o razrešenju i izboru članova Zdravstvenog saveta Srbije i Inicijativa za zaključivanje sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o slobodnom kretanju radne snage


130. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Na sednici održanoj 24. jula 2015. godine, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmotrio je Predlog odluke o razrešenju člana Zdravstvenog saveta Srbije i Predlog odluke o izboru članova Zdravstvenog saveta Srbije, koje je podnela Vlada.

Odbor je ocenio da su oba predloga odluke u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

30. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Odbor za kulturu i informisanje je, na sednici održanoj 24. jula 2015. godine, odlučio da izvestilac Odbora na sednici Narodne skupštine bude članica Odbora Dušica Stojković.

26. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Na sednici održanoj 24. jula 2015. godine, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva razmotrio je pokretanje inicijative ka Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za zaključivanje sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o slobodnom kretanju radne snage po nordijskom modelu saradnje, a u skladu sa Projektom Igmanske inicijative.

Predsednica Odbora dr Vesna Rakonjac istakla je da je potrebno iskoristiti pozitivnu atmosferu nastalu nakon posete delegacije Bosne i Hercegovine Srbiji i najavu realizacije zajedničkih ekonomskih projekata. U tom smislu, iako je za realizaciju sporazuma potrebna saglasnost entiteta u BiH, sada je pravo vreme za upućivanje inicijative Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za zaključivanje sporazuma o slobodnom kretanju radne snage između naših zemalja, dodala je Rakonjac.

Ona je ukratko upoznala članove Odbora sa Projektom Igmanske inicijative i podrške koju daje zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma po pitanju usklađivanja propisa o kretanju radne snage, a po nordijskom modelu saradnje.

Nakon rasprave, Odbor je većinom glasova odlučio da prihvati Predlog za upućivanje inicijative Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za zaključivanje sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o slobodnom kretanju radne snage po nordijskom modelu saradnje, a u skladu sa Projektom Igmanske inicijative.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 24.07.2015.