Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA: Vek trajanja udžbenika ograničen na četiri godine. Maksimalan šest udžbenika za jedan predmet u jednoj godini. Subvencije za štampanje udžbenika za nacionalne manjine i učenike sa smetnjama u razvoju


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o udžbenicima čijom bi primenom trebalo da bude poboljšan kvalitet udžbenika i njihova dostupnost učenicima, osigurana potpuna transparentnost postupka odobravanja i izbora udžbenika, kao i način određivanja cene udžbenika kojim će se zaštititi porodični budžeti.

Predlog zakona je već ušao u skupštinsku proceduru, a poslanici će ga razmatrati u okviru 16. vanrednog zasedanja u ponedeljak, 27. jula 2015. godine.

Prethodna verzija Predloga zakona povučena je iz republičkog parlamenta u maju 2015. godine zbog, kako je rečeno, pritisaka izdavačkih lobija.

Udžbenike trenutno štampa 79 izdavača. Na tržištu je oko 1.700 naslova za osnovne i srednje škole. Novim Predlogom zakona, vek trajanja udžbenika ograničen je na četiri godine.

"Ne postoji više licenca za izdavača, ali su uslovi za odobravanje udžbenika takvi da će to sigurno smanjiti broj izdavača, jer je maksimalan broj udžbenika, koji za jedan predmet u jednoj godini možemo da imamo, šest. Tako da tu neće biti prostora za izdanja koja broje svega nekoliko stotina primeraka i koja se prodaju samo u nekim školama", ukazuje ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja. Srđan Verbić.

Predlog zakona predviđa da svi privatni izdavači koji izdaju na primer knjigu, sociologiju, biologiju na srpskom jeziku obavezni su da tu knjigu prevedu ako je potreba i na jezik nacionalne zajednice.

Ova pitanja trebalo bi da reši poseban fond za koji bi izdavači izdvajali po dva odsto prometa, a odakle bi dobijali subvencije za štampanje udžbenika za nacionalne manjine i učenike sa smetnjama u razvoju.

Izvor: Vebsajt RTS, 25.07.2015.