Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Insistiranje na brzini u rešavanju sudskih predmeta može da dovede do povrede prava građana na pravično suđenje, jer žurba po svaku cenu nanosi štetu kvalitetu presuđa


Insistiranje vlasti na brzini u rešavanju sudskih predmeta može da dovede do povrede prava građana na pravično suđenje, jer žurba po svaku cenu nanosi štetu kvalitetu presuđa, ocenjeno je na konferenciji "Kvalitet sudskih odluka u funkciji kvaliteta sudske zaštite u procesu pridruživanja Evropskoj uniji", uz napomenu da sudijama treba obezbediti potrebne uslove za rad.

Opravdano je očekivanje građana da sudovi budu efikasniji, ali prevelikim insistiranjem vlasti na ubrzanju postupka i merama preduzetim u prošlosti kako bi se stari predmeti završili do određenog roka, na neki način je žrtvovan kvalitet suđenja, upozorila je predsednik Društva sudija Srbije, Dragana Boljević.

"Kada se zahtev za brzinom shvati kao imperativ iznad svih ostalih, dolazi do "prividne efikasnosti" i neželjenog rezultata, odnosno kršenja prava građana na fer i pravično suđenje", upozorila je Boljević.

Prema njenim rečima, Ustavni sud Srbije sve češće konstatuje da je sudskim odlukama, pa i odlukama najviših sudova, povređeno pravo stranke na pravično suđenje, čiji je deo i pravo na obrazloženu sudsku odluku.

"Ustavni sud kaže da iako ima pred sobom odluku koja nekad može da bude i dugačka, ona suštinski nema obrazloženje u opipljivim činjenicama", kaže Boljević, navodeći da takvo ubrzavanje postupka po svaku cenu dovodi do dužeg suđenja i jačanja nezadovoljstva građana.

Boljević je napomenula da je potrebno obezbediti dovoljan broj sudija, podjedako ih opteretiti, ulagati u njihovu obuku i podsetila da se zakoni često menjaju, i to tako da nekada sadrže suprotstavljene odredbe.

Zaštitnik građana, Saša Janković, upozorio je da se sudije i tužioci ne mogu pretvarati u službenike kod kojih se meri nešto što se ne može izmeriti na klasičan način, nekim testovima.

"Podrazumeva se da sudije i tužioci moraju da imaju znanje, ali ključna stvar za te funkcije je integritet, a on se na testovima ne meri tako lako", rekao je Janković.

Janković je kao jedan od uzroka za povredu prava na pravično suđenje naveo činjenicu da su predmeti neravnomerno raspoređeni, tako da neke sudije primorava da rade brže nego što je objektivno moguće.

Janković je podsetio i na ocenu iz njegovog izveštaja da postoji snažna percepcija, koju je teško materijalno dokumentovati, da su sudska i tužilačka funkcija pod snažnim uticajem političke vlasti.

"Izvršna vlast, pre svega, uzima sebi za pravo da prejudicira, komentariše i daje ocene ishoda postupaka", rekao je Janković na konferenciji "Kvalitet sudskih odluka u funkciji kvaliteta sudske zaštite u procesu pridruživanja EU".

Izvor: Vebsajt RTV, 24.06.2016.
Naslov: Redakcija