Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA JAVNE UPRAVE: Srbija mora da sprovede reformu javne uprave u procesu evropskih integracija


Srbija mora da sprovede reformu javne uprave bez obzira na to da li EU to od nje traži na putu evropskih integracija, istakla je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Ona je, govoreći na konferenciji u Beču "Javna uprava kao osnova za evropske integracije", podvukla da EU pruža vrlo ozbiljnu podršku i pomoć u reformi, koja je vrlo važan uslov za napredovanje na evropskom putu, jer javna uprava koja radi pravedno, na bazi vladavine zakona, koja daje svima jednake prilike, koja to radi profesionalno je jedna od fundamentalnih vrednosti EU.

- Nama takva javna uprava treba radi nas samih - poručila je Udovički.

Srbiji je potrebna javna uprava koja može da pomogne i političkom rukovodstvu posle izbora na kojima se građani opredeljuju za određenu politiku, kako bi ta politika na najjefikasniji mogući način uticala na stvarnost, navela je ona.

Udovički je istakla da Srbija želi privredni rast, zapošljavanje, a za to joj je potrebna sposobna i efikasna javna uprava koja je u stanju da se oslobodi birokratizacije i stvori privredni ambijent pogodan za privlačenje investicija i maksimalno oplođavanje našeg kapitala.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović, istakao je da je javna uprava jedan od tri stuba politike pridruživanja, te da je u Beču bilo reči kako da se ubrza i kako da reforme budu na dobrobit građana.

- Izneo sam podatke iz Balkan-barometra koji je Savet objavio pre par dana, a u kojem su građani iskazali veliko nezadovoljstvo efikasnošću kvaliteta usluga koje dobijaju od države. Ovi razgovori su bili prilika da se vidi šta može da se uradi da bi vlade unapredile i poboljšale usluge građanima - podvukao je on.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.06.2016.
Naslov: Redakcija