Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Novi zakon u julu ili avgustu, građevinske dozvole moći će da se dobiju za 28 dana


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će do kraja godine građevinske dozvole moći da se dobiju za samo 28 dana.

Mihajlović je na prvom prijemu za predstavnike opština i gradova, koji će ubuduće biti organizovani svakog četvrtka, razgovarala sa gradonačelnikom Subotice Jene Maglaijem, predsednikom opštine Tutin Šemsudinom Kučevićem, gradonačelnikom Zaječara Velimirom Ognjenovićem i njihovim saradnicima.

Ona je istakla da će novi zakon o planiranju i izgradnji biti usvojen u Skupštini Srbije u julu, ili najkasnije u avgustu, i objasnila da će taj dokument, koji je pripremljen u saradnji sa stranim partnerima i investitorima, omogućiti pojednostavljenje procedura za dobijanje građevinskih dozvola.

Vlada će u septembru izaći i sa konkretnim predlogom za rešavanje problema 1,5 miliona nelegalnih objekata, pri čemu će biti pooštrena kontrola gradnje, poručila je Mihajlović.

Ona je nakon razgovora izrazila uverenje da su ovakvi sastanci jedan od načina da se sazna za neke probleme lokalnih samouprava za koje se inače ne zna, kao i za pronalaženje načina za njihovo zajedničko rešavanje.

Prema njenim rečima, namera je da se smanje birokratija, procedure i sve ono što stoji između lokalne samouprave i države u cilju veće efikasnosti, a na dobrobit građana.

Potpredsednik Vlade je ocenila da je sasvim sigurno da je lokalnim samoupravama potrebna pomoć državnih organa, ali i obrnuto, i saopštila da su na sastancima razmatrani problemi u vezi sa putnom, železničkom i građevinskom infrastrukturom.

U cilju njihovog rešavanja će, kako je najavila, biti organizovani sastanci sa javnim preduzećima, ali i sa predstavnicima drugih ministarstava, ukoliko je reč o problemima iz njihove nadležnosti.

Na sastanku sa rukovodstvom Subotice pokrenuta su pitanja nastavka gradnje Y-petlje obilaznice na Koridoru 10, izgradnje železničkog robnog terminala u tom gradu, kao i finansiranja završetka radova na zgradi Narodnog pozorišta.

Mihajlović je zadužila svoje saradnike da u saradnji sa javnim preduzećima i opštinskim rukovodstvima što pre pronađu konkretna rešenja, i uputila poziv lokalnim rukovodstvima da, gde god je to moguće, realizuju projekte putem privatno-javnih partnerstava i uz pomoć donatora jer država nema novca da iz budžeta finansira sve zahteve sa lokala.

Gradonačelnik Subotice je pohvalio praksu direktnog razgovora potpredsednika Vlade sa predstavnicima opština i gradova o problemima na lokalu, uz ocenu da je to konkretan korak u pravcu prevazilaženja mnogih problema.

Predstavnici Tutina su kao veliki problem izneli to što je u ovoj opštini asfaltirano samo sedam odsto lokalne putne mreže, i ukazali na potrebu da bude sagrađena trafostanica kapaciteta 110 kV koja bi doprinela sigurnom snabdevanju građana strujom.

Mihajlović je potvrdila spremnost da prioriteti u asfaltiranju i sanaciji puteva budu određivani u saradnji sa lokalnim samoupravama, i naglasila da će Ministarstvo izdati sve potrebne dozvole za gradnju trafostanice.

Na sastanku je razgovarano i o završetku mosta na ulazu u Tutin, koji se gradi već deset godina.

Rukovodstvo Zaječara iznelo je probleme u oblasti infrastrukture, među kojima su najznačajniji nebezbedni pružni prelazi kroz grad, problemi sa zimskim održavanjem puteva, dozvole za regionalnu deponiju i slično.

Potpredsednik Vlade je zadužila svoje pomoćnike i državne sekretare da što hitnije organizuju sastanke sa predstavnicima JP “Putevi Srbije” i AD “Železnice Srbije” kako bi problemi, a naročito oni koji se odnose na pružne prelaze koji su opasni za građane, počeli da se rešavaju što pre.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 26.6.2014.