Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU OPŠTINA UVEŠĆE JASNA PRAVILA U RASPODELI PRIHODA


Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da očekuje da će do kraja jula biti gotov nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kao i da će taj zakon biti usvojen u septembru ili oktobru.

Krstić je rekao da će tim zakonom biti uvedena jasna pravila i predvidivost u raspodeli prihoda, tako da svaka opština na osnovu parametara zna na koliki transfer novca od države može da računa.

Ministar je, na konferenciji "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou", istakao da je radna grupa koja će se baviti nacrtom već formirana, kao i da su četiri člana iz Stalne konferencije gradova i opština.

"Želimo da imamo nacrt do kraja jula kako bi mogla da usledi šira rasprava, a zatim i usvajanje, najkasnije do oktobra", rekao je Krstić i dodao da bi tako i opštine mogle da planiraju budžete za 2015. godinu.

Krstić je rekao da će se kroz novi model finansiranja unaprediti efikasnost korišćenja prihoda.

"Ako određena jedinica lokalne samouprave, na primer, ne podigne naplatu poreza na imovinu, neće moći umesto toga da očekuje novac iz republičkog budžeta. Takođe, ako ste efikasni i ne zapošljavate više nego što treba, moći ćete i da spustite taj porez, a možda će se i ljudi iz drugih gradova seliti u vaš", poručio je Krstić.

On je istakao da ne zna koja stranka je na vlasti u kojoj opštini, kao i da to neće biti kriterijum za raspodelu sredstava.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 26.6.2014.