Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Osnivanje regionalnog centra za upravljanje otpadom: Potpisan međuopštinski sporazum za upravljanje otpadom


Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, Stana Božović, prisustvovala je 26. maja 2015. godine, potpisivanju međuopštinskog sporazuma za osnivanje regiona za upravljanje otpadom. Sporazum su potpisali izvršni direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nenad Popović, gradonačelnik Kragujevca i predsednici opština Knić, Rekovac, Aranđelovac i Topola.

Božović je tim povodom navela da je međuopštinski sporazum za osnivanje regiona za upravljanje otpadom prvi korak u proceduri regionalnog umrežavanja gradova i opština u cilju rešavanja pitanja prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada na regionalnim sanitarnim deponijama.

Božović i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, potpisali su tom prilikom Aneks ugovora o izgradnji i opremanju reciklažnog centra grada Kragujevca u vrednosti od 45.000.000 dinara.

Božović je podsetila na to da je u poslednjih šest meseci urađeno mnogo za oblast zaštite životne sredine i da Ministarstvo pomaže regionu da na najefikasniji način dođe do neophodne tehničke i finansijske dokumentacije koja će mu u budućnosti omogućiti da upravlja otpadom u skladu sa evropskim direktivama.

Ona je naglasila da je cilj da region bude lider u ovoj oblasti, da procenat sakupljanja otpada bude 100 odsto, a da odvajanje otpada u domaćinstvima omogući 25 odsto reciklažnog otpada, što će regionu i gradu Kragujevcu omogućiti dodatne izvore prihoda i razvoj zelene ekonomije.

Prema njenim rečima, neodgovorno ponašanje prema pitanju upravljanja otpadom u proteklom periodu rezultiralo je time da grad Kragujevac ne poseduje ništa od projektne dokumentacije na osnovu koje bi Ministarstvo, u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama, pomoglo gradu i regionu da ovo pitanje reši u najskorijoj budućnosti. 

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 26.05.2015.