Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Potpisan protokol o saradnji za sprovođenje programa "Žene u privatnom sektoru": Pomoć i podrška kompanijama da doprinesu ravnopravnosti polova na radnom mestu


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije (UPSŽ), Sanja Popović Pantić, potpisali su 26. maja 2015. godine Protokol o saradnji za sprovođenje Programa "Žene u privatnom sektoru".

Protokol ima za cilj pomoć i podršku kompanijama koje planiraju da podstaknu veće učešće žena i doprinesu ravnopravnosti polova na radnom mestu.

Mihajlović je, nakon potpisivanja protokola, rekla da je cilj da se pomogne da žene budu više uključene u biznis kao i da se pruži podrška velikim kompanijama da naprave planove i iskoriste ženski potencijal u znanju, radu i iskustvu.

Ona je navela da je protokol samo početak saradnje, a da će se Koordinaciono telo i vlada potruditi da konkretnim merama doprinese da se lakše dođe do kredita, i pomogne kompanijama da poštuju zakon i prave planove u skladu sa principima rodne ravnopravnosti.

Ona je istakla da u Skupštini i Vladi ima malo žena, ali i u sferi biznisa budući da je veliki broj žena nezaposlen i ekonomski zavisan. "Važno je da se svi uključimo i pomognemo ženama da se zaposle", rekla je Mihajlović.

Predsednica UPSŽ, Sanja Popović Pantić, navela je da među firmama koje će biti deo projekta su četiri preduzeća koja su u prethodnom periodu nagrađivana upravo za najbolji model zapošljavanja žena.

"Cilj je da se u kompanijama širi dobra praksa i da se i u drugim malim i srednjim preduzećima nastavi sa sprovođenjem principa među kojima je svakako unapređenje položaja žena unutar kompanije i da one budu ravnoravne sa muškarcima", dodala je Popović Pantić.

Program je inicirala Svetska banka, a sprovodi ga tim koji čine predstavnice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Udruženje poslovnih žena Srbije, Privredna komora Srbije i eksperti za rodnu ravnopravnost.

Pozivu za učešće u programu odazvalo se šest kompanija, a tim za sprovođenje programa će im pružiti podršku i pomoć na izradi plana mera kojim se unapređuje rodna ravopravnost u poslovnom okruženju.

Jedan od ciljeva programa je i promocija ovakvih kompanija koje planiraju da realizuju mere za obezbeđenje ravnopravnosti polova na radnom mestu.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 26.05.2015.