Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NASTAVLJENI PREGOVORI O NOVOM ZAKONU O RADU: Sindikati i poslodavci bez saglasnosti o minimalnoj zaradi


Na sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati i poslodavci nisu postigli saglasnost o visini minimalne zarade, izjavio je Tanjugu potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović.

Mihajlović, koji je član Radne grupe objasnio je da sindikati smatraju da minimalna zarada ne sme biti manja od prosečne potrošacke korpe, ali da se poslodavci sa time ne slažu.

Sporna stavka u izmenama Zakona o radu je i prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, sa čime se takođe ne slažu poslodavci, kazao je Mihajlović.

On je objasnio da je Vlada Srbije predložila da Privredna komora Srbije (PKS) bude pregovarač, ali da to, kako je kazao, nije dobro rešenje jer bi pored Unije poslodavaca postojao još jedan nezavisan pregovarač.

Sindikati i poslodavci prošle nedelje dogovorili su se da rad na određeno vreme traje dve godine.

Mihajlović je rekao da će članovi Radne grupe sutra napraviti pauzu i da će se narednih dana sastajati ponovo svakodnevno kako bi usaglašavali druge odredbe.

Taj posao trebalo da se završi do kraja nedelje, kako je dogovoreno na sednici SES-a, dodao je Mihajlović.

"Ostalo je malo spornih odredbi, ali su one ipak ključne", rekao je Mihajlović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je juče da će Zakon o radu biti donet u predviđenom roku.

"Zakon o radu biće donet u predviđenom roku i u skladu sa institutima koji su do sada dogovoreni", rekao je Vulin.

On je napomenuo da je u subotu održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, na kojoj je razgovarano o zakonu o radu.

"Stalo nam je da zakon o radu bude što je moguće bolji i da svi učesnici u pregovorima budu zadovoljni. Ovo su tripartitni sporazumi - niko tu neće biti do kraja zadovoljan, ali vodi se računa i o poslodavcima, i o sindikatima, i o interesima države", rekao je Vulin.

Izvor: Tanjug, 26.5.2014.