Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 8. juna 2016. godine organi uprave su dužni da po službenoj dužnosti pribave podatke od drugog organa umesto stranaka. Predstoji usaglašavanje oko 170 drugih propisa sa ovim Zakonom


Cilj Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) je unapređenje poslovnog okruženja, modernizacija, ubrzanje upravnih postupaka i njihova debirokatizacija, rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović, na stručnom skupu koji je održan u Privrednoj komori Beograda.

Na skupu kojem su prisusvovali predstavnici privrede i banaka, Ožegović je naglasio da Zakon donosi i deregulaciju i precizirao da postoji 30 do 40 odsto koraka koji se mogu eliminisati u samom upravnom procesu.

"Primena Zakona će dovesti do toga da će svaka institucija morati da unapredi procese i procedure, a već sada postoje lokalne samouprave koje su pošle tim putem. Građane treba da interesuje da samo dođu na šalter, kažu šta im treba, eventualno plate za tu uslugu i dobiju je", rekao je Ožegović.

Državni sekretar je podvukao da je veliki posao urađen, ali da isto toliko, možda i više tek predstoji i u tom kontekstu rekao da sa Zakonom treba usaglasiti oko 170 drugih propisa.

Prvi korak u primeni Zakona je razmena podataka iz službenih evidencija od 8. juna 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 25.04.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija