Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKONI O POLICIJI I O EVIDENCIJAMA I OBRADI PODATAKA O LIČNOSTI U OBLASTI UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Direktno i konkretno propisivanje policijskih i službenih ovlašćenja i načini i vrste upotrebe sredstava prinude - precizno definisanje količine obrađenih podataka o ličnosti i svrhe u koju će biti korišćeni


Na prvoj prezentaciji nacrta ta dva zakona u Novom Sadu istaknuto je da je suština novog Zakona o policiji u tome da na novi i moderniji način "uredi organizaciju i funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i njegov odnos prema građanima i drugim organima",kako je izjavila načelnica Odeljenja za normativne poslove MUP-a Jasmina Stanojević.

Govoreći o osnovnim rešenjima u nacrtu tog zakona, ona je istakla da je za građane najbitnije to što će zakonom biti "direktno i konkretno propisana poliacijska i službena ovlašćenja, načini i vrste upotrebe sredstava prinude".

U skladu sa Ustavom Srbije kao i sa međunarodnim propisima, to je materija koja koja mora du bude i biće uređena isključivo zakonom, istakla je Stanojevićeva napominjući da će i podzakonska akta, koja regulišu konkretnije detalje u vezi s tom materijom, biti dostupna građanima.

Ona je naglasila da je donošenje Zakona o policiji, kao i Zakona o evidenciji i obradi podataka o ličnosti izuzetno važno za kompletan pregovarački proceš naše zemlje sa EU, posebno kada je reč o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravo, odbranu i bezbednost Republike Srbije.

I u završnoj fazi donošenja tih zakona biće konsultovana Evropska komisija, jer je to jako važno u nastavku procesa pristupanja Srbije EU, rekla je Stanojević.

Šef Biroa MUP-a za informacije od javnog značaja Jasmina Vasiljević predstavila je osnovne odredbe iz nacrta Zakona o evidenciji i obradi podataka o ličnosti u oblasti unutrašnjih poslova napiominjući da je reč o prvom zakonu takve prirode u Srbiji.

U njegovoj izradi prihvaćene su sugestije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji već duže vreme insistira na tome da ta materija bude uređena zakonom, sveobuhvatno, rekla je ona novinarima. "Potrudili smo se da u prvom redu ispoštujemo zaštitu privatnih, fizičkih lica, koja imaju pravo na zaštitu privatnosti i pravo da budu upoznati s time", kazala je Vasiljević.

Ona je precizirala da će zakonom biti precizirano koliko podataka građana obrađuju državni organi i u koju svrhu kao i da postoji mogućnost da ti podaci budu ispravljeni i brisani, u skladu sa zakonom.

Takođe biće preciziran i način na koji građanin može da sazna koji se podaci o njemu obrađuju, navela je ona i dodala da će oba ta zakona biti doneta istovremeno, jer Zakonom o policiji nije predviđena obrada podataka o ličnosti.

Posle te prve javne rasprave o nacrtima dvaju zakona, održane u prostorijama Policijske uprave Novi Sad, zakazani su i slični skupovi u Kragujevcu, Nišu i dva u Beogradu.

Javna rasprava trebalo bi da bude završena do 20. aprila, potom se očekuju sugestije tim povodom iz Evropske komisije, zatim ti dokumenti idu u Vladu Srbije da bi ih ona predložila Narodnoj skupštini.

Izvor: Tanjug, 26.03.2015.