Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN OKRUGLI STO O REFORMI IZBORNOG SISTEMA U REPUBLICI SRBIJI: Bitna pitanja: utvrđivanje broja izbornih jedinica, teritorijalna zastupljenost predstavnika građana i nezavisnost poslanika


Okrugli sto na temu: Reforma izbornog sistema u Republici Srbiji, u organizaciji Narodne skupštine i Nacionalnog demokratskog instituta, održan je u Domu Narodne skupštine.

Otvarajući Okrugli sto, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković naglasio je da uz opšti društveni konsenzus svih relevantnih činilaca – političkih partija, akademske i stručne javnosti i organizacija civilnog društva, treba da dođemo do rešenja tako da izborni zakon podstiče konkurenciju i povećava odgovornost narodnih poslanika prema biračima, kao i da u Narodnoj skupštini budu predstavljeni svi regioni i lokalne samouprave.

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić naznačio je da izborni sistem mora da bude takav da svaki parlament, bez obzira na nivo vlasti, jasno odražava volju građana. Bitna pitanja jesu i utvrđivanje broja izbornih jedinica i teritorijalna zastupljenost predstavnika građana, kao i nezavisnost narodnih poslanika.

Od izuzetne je važnosti da se uspostave čvršće veze između građana i izabranih predstavnika, istakli su učesnici Okruglog stola.

Predstavljeni su i različiti modeli izbornog sistema. Prof. dr Marijana Pajvančić izlagala je o izbornom zakonodavstvu i učešću žena u odlučivanju, kao i o predstavljanju nacionalnih manjina. Sugestiju za izmenu izbornog sistema izneo je i dr Đorđe Vuković, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Tokom diskusije, učesnici Okruglog stola razmenili su stavove i mišljenja po pitanju modela izbornog sistema, regionalne zastupljenosti, kao i zastupljenosti žena i nacionalnih manjina u Parlamentu.

Izvor: Press služba Narodne skupštine Republike Srbije, 26.03.2015.