Zastava Bosne i Hercegovine

PRVA POGLAVLJA U PREGOVORIMA ZA ČLANSTVO U EU BIĆE OTVORENA DO KRAJA 2015. GODINE: Najverovatnije 23 i 24 - jedna od težih biće zaštita životne sredine i poljoprivreda


Do kraja godine biće otvorena prva poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, a realno je da to budu 23 i 24, u kojima je posao najdalje odmakao, izjavila je direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

"U toku su izrade treće verzije Akcionih planova za ta poglavlja i naš cilj je da te verzije budu poslednje, nakon čega ćemo moći da krenemo u narednu fazu procedure za otvaranje tih poglavlja", rekla je ona i podsetila da sada, kad je skrinig završen, sledi priprema naših pregovaračkih pozicija za pojedina poglavlja, dodavši da će to biti suština naše strategije u pregovaranju sa EU u pojedinim oblastima.

"Za nas je to najvažnije jer ćemo time pregovaračku poziciju ne samo predstaviti EU, nego i pokazati na koji način i u kojim rokovima želimo da usklađujemo određene oblasti", rekla je Milenković.

Na pitanje u kojim poglavljima će nam biti najlakše da pregovaramo, Milenković je rekla da će to biti ona koja se odnose na statistiku, javne nabavke, kulturu, obrazovanje, nauku.., dok će teže biti, recimo, pregovaranje u oblasti životne sredine, jer je to skupo poglavlje za koje je potrebno izdvojiti velika sredstva.

"Jedno od komplikovanijih poglavlja je i poljoprivreda, jer je za nas to od izuzetno velikog interesa, a i EU ima visoke interese da štiti poljoprivredne proizvode, tako da ćemo tu morati da nađemo kompromis", kazala je Milenković, dodavši i da ne očekuje da dobri odnosi sa Rusijom budu prepreka za Srbiju na putu članstva u EU.

Izvor: Tanjug, 26.03.2015.