Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Inicijativa za vanrednu sednicu skupštine AKB, na kojoj bi se zakazala i izborna skupština te komore. Prema propisima, uprava komore dužna je da u roku od 30 dana zakaže i održi izbornu skupštinu s obzirom na to da je inicijativu podržalo više od 500 advokata


Predsedniku i upravnom odboru Advokatske komore Beograd (AKB) podneta je inicijativa za zakazivanje vanredne sednice skupštine AKB na kojoj bi se nakon više odlaganja, zakazala i izborna skupština te komore.

Inicijativu su podnela četiri kandidata za novog predsednika AKB (Zora Dobričanin Nikodinović, Vladimir Gajić, Goran Ninić i Jugoslav Tintor) a potpisalo ju je 576 advokata članova komore.

Prema advokatskim propisima, uprava komore dužna je da u roku od 30 dana zakaže i održi izbornu skupštinu s obzirom da je inicijativu podržalo više od 500 advokata.

Inače, izborna skupština AKB na kojoj treba da se izabere novi predsednik i celokupno rukovodstvo komore, odlagana je već tri puta za tri meseca, a prate je brojne nesuglasice počev od usvajanja novog Statuta Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016) u septembru 2016. godine.

Taj Statut je članom 34 oduzeo pravo glasa zaposlenima u advokatskim ortačkim društvima, ali je tu odredbu Ustavni sud suspendovao privremenom merom krajem novembra.

Zbog toga su izbori koji su bili zakazani za 3. decembar 2016. godine odloženi do usaglašavanja biračkog spiska sa odlukom Ustavnog suda.

Sledeći planirani datum za advokatsku skupštinu bio je 21. januar 2017. godine, ali je tada otkazana zbog protivljenja predsednika AKB Slobodana Šoškića, koji smatra da izbori za novog predsednika AKB i sve organe komore ne treba da se održe pre konačne odluke Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti sporne odredbe Statuta AKB.

Kao sledeći termin za održavanje izborne skupštine pominjan je 19. februar 2017. godine ali zbog nesuglasica u komori do njene realizacije nije došlo.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.02.2017.
Naslov: Redakcija