Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZASTITNIKA GRAĐANA ZA IZMENU ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA


''Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011 i 32/2013 - odluka US) propisano je da postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona (član 351. stav 4.).

Mišljenja sam da bi u ovom trenutku zamena postojećih vozačkih dozvola izdatih na starom obrascu (čiji rok važenja još uvek nije istekao), vozačkim dozvolama u formatu identifikacionih kartica, bila protivna ekonomskim interesima građana. Takođe, zamenom vozačkih dozvola pre isteka roka na koji su izdate, krše se opravdana pravna očekivanja građana koja su stečena momentom izdavanja vozačke dozvole na određen vremenski period, a da pritom ne postoji nijedan suštinski razlog odnosno prednost zbog koje bi pravo građana imalaca vozačkih dozvola bila unapređena zamenom za nosač javne isprave.

U cilju zaštite prava građana, iniciram da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima bude izmenjen na način koji će obezbediti pravo izbora građanima - imaocima vozačkih dozvola čiji rok važenja nije istekao, da važeće vozačke dozvole zamene "novim" vozačkim dozvolama pre isteka roka samo ukoliko je to njihov izbor, a da u svim ostalim slučajevima, zamena bude izvršena po isteku roka na koji su izdate.''

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 26.2.2014.