Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO IZMENE ZAKONA O PRAVOSUDNOJ AKADEMIJI


Iako je Ustavni sud kao neustavnu proglasio odredbu Zakona o Pravosudnoj akademiji, kojom se favorizuju polaznici Akademije u odnosu na sudijske pomoćnike, a njih je u Srbiji oko 2 hiljade, položaj sudijskih saradnika i dalje se nije promenio. To je još jedna ilustracija teške situacije u pravosuđu, rekao je za RTV ministar Nikola Selaković i i najavio izmene Zakona o Pravosudnoj akademiji.

Način izbora i statusa sudijskih pomoćnika od šireg je društvenog značaja, jer čak 70 posto nacrta sudskih odluka u sudu gde radi napišu upravo pomoćnici, iako je njihov rad formalno nevidljiv javnosti.

"Mi smo servis građana, a svakom građaninu je u interesu da na nosioce pravosudnih funkcija budu birani samo stručni i osposobljeni kadrovi sa integritetom. Današnji sudijski i tužilački pomoćnici su sutrašnjica pravosuđa Srbije", rekla je Ivana Josifović, član UO Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

Na ulogu sudijskih pomoćnika i sporne odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji ukazivali su nadležnima iz Nacionalnog udruženja, ali bez rezultata.

Oni predlažu da Pravosudna akademija postane edukativni centar i da bi aktivniju ulogu u svemu trebalo da imaju Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Mi smo takođe predvideli domino efekat u srpskom pravosuđu, samim tim i odredbe koje se tiču izbora sudija i tužilaca, koje su upodobljene Zakonu o pravosudnoj akademiji biće protivustavne i to se upravo dešava u 2014-oj godini", rekao je Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

Na neophodne izmene Zakona o Pravosudnoj akademiji čime bi bio izmenjen i status dela sudijskih pomoćnika ukazao je ministar Nikola Selaković i naglašava da postojanje Akademije kao institucije nije samo naša obaveza, već i međunarodna, nakon započinjanja pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Oni koji su postali sudijski pomoćnici pre 2010-te stupanjem na snagu Zakona o pravosudnoj akademiji imaće drugačiji status i kroz prelazne norme će biti rešavan njihov položaj", naglasio je Nikola Selaković, ministar pravde.

Takve formalne podele ne podržavaju u Udruženju sudijskih pomoćnika s obzirom na to da su poznati uslovi za izbor sudija i zamenika javnih tužilaca, a to je period od tri godine staža uz već poznate kriterijume kao što su osposobljenost, stručnost i dostojnost.

Izvor: RTV