Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Pravosnažnom sudskom odlukom poništen opoziv 10 članova Upravnog odbora AKB iz 2010. godine


Situacija u Advokatskoj komori Beograda (AKB) dodatno se zakomplikovala posle pravosnažne sudske odluke kojom se poništava opoziv 10 članova Upravnog odbora, iz 2010. godine. To bi, praktično, značilo da Komora advokata sada ima dva odbora, jedan, aktuelni, i drugi, koji je po pravosnažnoj sudskoj presudi jedini legitiman. Na čelu oba je Slobodan Šoškić.

U AKB već vlada podeljenost oko toga da li će se izbori za predsednika i novo rukovodstvo održati 19. februara 2017. godine ili ne (sedam članova UO je izglasalo i potpisalo odluku da se izbori održe, ali Šoškić tu odluku neće da potpiše).

- Sud je utvrdio da je odluka o sazivanju vanredne skupštine AKB, 9. februara 2010. godine, ništavna i kao i sve odluke donete na toj sednici. To znači da je ništavan i opoziv članova UO- objašnjava Đorđe Kalanj jedan od tada opozvanih članova.

Sada su dobili sudski spor i vraćeni su u UO:

- Ne mislimo da silom preuzimamo ingerencije. Zalažemo se za to da se izbori što pre održe, ali su predsednički kandidati najpozvaniji da daju predloge kako da se kriza reši - navodi Kalanj.

Predsednički kandidati Jugoslav Tintor i Zora Dobričanin kažu da će se izbori održati onda za kada su zakazani, iako Šoškić nije potpisao odluku UO.

- Hitno bi morala da se sastane izborna komisija i izvede pripremne radnje. Tako bi bila stavljena tačka na blokadu advokature i pravosuđa - navodi Dobričanin.

Vraćeni članovi UO bi trebalo da se ponašaju kao tehnički upravni odbor u funkciji sprovođenja izbora, poručuje Tintor.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 25.01.2017.
Naslov: Redakcija