Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O APOTEKARSKOJ DELATNOSTI: Nacrt zakona predviđa rešavanje problema neplanskog otvaranja apoteka i uvođenje jedinstvene cene leka. Udaljenost između dva apotekarska objekta neće smeti da bude manja od 300 metara, a sam objekat moraće da ima više od 40 metara kvadratnih i zapošljava dva farmaceuta tehničara. Predviđa se i formiranje farmaceutske inspekcije, koja će preuzeti kompletan nadzor nad apotekarskom delatnošću. Podzakonskim aktima biće regulisani detalji oko jedinstvenih uslova poslovanja, kao što su jedinstvena cena leka na kojoj insistira struka, kao i kaznene odredbe za kršenje pravila, ukoliko se ona ne budu poštovala


Ako budu usvojeni predlozi iz Nacrta zakona o apotekarskoj delatnosti, udaljenost između dva apotekarska objekta neće smeti da bude manja od 300 metara, a sam objekat moraće da ima više od 40 metara kvadratnih i zapošljava dva farmaceuta tehničara.

Nacrt zakona predviđa i zabranu otvaranja apoteka u objektima manjim od 40 kvadrata. Takođe, u ovim ustanovama moraće da budu zaposlena najmanje dva farmaceuta.

Predviđeno je i da najmanja udaljenost između dve apoteke ubuduće bude 300 metara, ali iz Ministarstva zdravlja kažu da se postojeći objekti zbog toga neće zatvarati.

- Cilj je da se poboljša mreža apoteka i da sve mogu da opstanu na tržištu. Radimo na tome da i oni koji žive u manje razvijenim mestima imaju gde da kupe lekove. Pošto je ovo samo Nacrt zakona, do usvajanja su moguće mnoge izmene. Kada se završi rasprava, imaćemo tačne informacije. Apotekarska stanica, u kojoj će stručno lice izdavati lekove, mora da se obezbedi svakom selu koje je najmanje pet kilometara udaljeno od najbliže apoteke, a ima 4.000 stanovnika- ističu u Ministarstvu.

Većina novih kriterijuma važiće za apoteke koje će sa radom početi posle stupanja na snagu ovog zakona, a mnoge postojeće neće preživeti neke od novih pravila.

Za apotekarske ustanove važe i stroža pravila - objekat od najmanje 60 metara kvadratnih i najmanje dva farmaceuta i dva farmaceutska tehničara na plati. Za manje jedinice zakon je tolerantniji.

Nacrt zakona predviđa i formiranje farmaceutske inspekcije, koja će preuzeti kompletan nadzor nad apotekarskom delatnošću.

Podzakonskim aktima biće regulisani detalji oko jedinstvenih uslova poslovanja, kao što su jedinstvena cena leka na kojoj insistira struka, kao i kaznene odredbe za kršenje pravila, ukoliko se ona ne budu poštovala.

Nacrtom zakona jasno je definisano ko može da otvori apoteku, a ko ne, kao i uslovi koji moraju da budu ispunjeni pri otvaranju apoteke, kako u privatnoj, tako i u javnoj svojini u pogledu kvadrature, kadra i ostalih uslova.

Izvor: Vebsajt Alo i Gde investirati, 25.01.2017.
Naslov: Redakcija