Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O POREKLU IMOVINE: Zakonom će biti predviđeno da se imovina ispituje pet godina unazad, a ukoliko se utvrdi očigledna nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda koji ostvaruje, takvima će biti određen porez i do 50 odsto procenjene vrednosti imovine


Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna, a u toku ove nedelje trebalo bi da bude uobličen prednacrt tog zakona koji će ići u javnu raspravu, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Primena ovog važnog dokumenta očekuje se krajem 2017. godine, a njegovu okosnicu trebalo bi da čini unakrsno ispitivanje imovine, odnosno poređenje prijavljenog poreza sa stvarnim stanjem. Procenjivaće se da li visina stvarnog i naplaćenog poreza odgovara stilu života koji pojedinac vodi, u kakvom se miljeu kreće, sa kim održava kontakte, da li je često u društvu osuđivanih lica, precizirala je ministarka.

Biće predloženo da se imovina ispituje pet godina unazad, a ukoliko se utvrdi očigledna nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda koji ostvaruje, predložiće da se takvima odredi porez i do 50 odsto procenjene vrednosti imovine.

Na pitanje postoji li mehanizam da se uđe u trag osobama koje se bave mutnim poslovima i nemaju imovinu na svoje ime, ona objašnjava:

Često je očigledna nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda koji prijavljuje. Tipičan primer su oni ljudi koji džipovima dovoze decu u vrtić, a sa druge strane plaćaju povlašćenu cenu obdaništa. Zato bi najveći deo posla u ovoj priči trebalo da podnese Poreska uprava, a o tužbama na njihova rešenja odlučivaće Upravni sud. Zaposleni u Poreskoj Upravi i u Upravnom sudu proći će obuku.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 23.12.2016.
Naslov: Redakcija