Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREKRŠAJIMA: U skladu sa odlukom Ustavnog suda plaćene prekršajne kazne više nisu uslov za vađenje pojedinih dokumenata, ali su zato prekršajni sudovi ubrzali sprovođenje klasičnih metoda naplate, među kojima je najčešća zamena novčane kazne za kaznu zatvora, po principu 1.000 dinara – jedan dan iza rešetaka


Da biste registrovali automobil i dobili vozačku dozvolu, više ne morate da imate plaćene sve novčane prekršajne kazne. Ustavni sud je tu odredbu Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016 i 98/2016 - odluka US) proglasio neustavnom, ali su zato prekršajni sudovi ubrzali sprovođenje klasičnih metoda naplate, među kojima je najčešća zamena novčane kazne za zatvor.

Ko ima neplaćenu prekršajnu kaznu za parkiranje od 5.000 dinara, uskoro će morati da je plati ili da odleži pet dana u zatvoru. Sudovi će rešenje o izvršenju prekršajnih kazni sprovoditi ekspresno.

Brže ćemo donositi rešenja o izvršenju kazni i u većem broju nego do sada. To smo već počeli onog trenutka kada je u "Sl. glasniku RS" oglašeno da se vozačka dozvola i registracija više ne mogu uslovljavati naplatom prekršajnih kazni. Sada možemo da se fokusiramo na klasična izvršenja – objašnjava Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Klasično izvršenje najčešće podrazumeva zamenu novčane kazne za kaznu zatvora, po principu 1.000 dinara – jedan dan iza rešetaka.

To može biti i neki od oblika prinudne naplate, poput upućivanja naloga poslodavcu da odbije od zarade zaposlenog ili upućivanje Narodnoj banci da u slučaju pravnih lica skine novac s računa firme. Moguća je zamena novčane kazne za rad u javnom interesu. U tom slučaju se 1.000 dinara menja za 8 sati rada.

Procedura je vrlo komplikovana. Rešenje suda prosleđuje se povereniku za izvršenje kazne u javnom interesu Ministarstva pravde, a on ne može da prisili lice na rad. Tako da se opet sve vraća na zatvor – dodao je Marinović.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 24.12.2016.
Naslov: Redakcija