Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Predviđeno je pravo na bolovanje u neograničenom trajanju za roditelje čija deca imaju teška oštećena zdravstvenog stanja do detetovih 18 godina kao i naknada zarade od 100 odsto


Pre pet godina roditelji dece sa smetnjama u razvoju inicirali su Predlog zakona roditelj – negovatelj, prema kojem bi se po svom statusu i pravima izjednačili sa hraniteljima. Više od 60 hiljada građana potpisalo je taj predlog još pre tri godine, međutim usvajanje zakona roditelji još čekaju. U međuvremenu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja sprovelo je, kroz pilot projekte jednu novu uslugu – takozvano povremeno hraniteljstvo - podeljena briga, koja ima za cilj da toj grupi roditelja omogući predah u obezbeđivanju nege i nadzora nad detetom.

Imamo utisak da nas Ministarstvo rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja ignoriše, kaže Sandra Ivanković, predsednica Udruženja "Sreća". U toku prošle godine roditelji su održali nekoliko protesta, gde ih je u Novom Sadu podržalo oko 400 ljudi. Ako u 2017. godini ne bude pomaka, kažu, izaći će opet na ulice.

U Ministarstvu rada kažu da oni njihove obaveze redovno ispunjavaju, a to je novčana naknada. Prema podacima sa početka ove godine, u hraniteljskim porodicama nalazilo se 421 dete ometeno u razvoju, u ustanovama socijalne zaštite 453, a posebnu novčanu naknadu imaju i roditelji deteta sa 100 odsto invalidnosti koji najmanje 15 godina brinu o detetu, tih korisnika je 501. Ministarstvo takođe navodi da je podržalo ideju i da je u procesu novi Zakon o zdravstvenom osiguranju koji će biti u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja.

U Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju, a koji će biti na javnoj raspravi od 26. decembra 2016. godine do 24. januara 2017. godine, predviđeno je pravo na bolovanje u neograničenom trajanju za roditelje čija deca imaju teška oštećena zdravstvenog stanja do detetovih 18 godina kao i naknada zarade od 100 odsto.

Nakon rasprave, sprovešće se i ostale mere da bi se Zakon usvojio i stupio na snagu, što je predviđeno u prvom kvartalu 2017. godine. Roditelji su najavili da će u narednom periodu održavati tribine širom zemlje.

Izvor: Vebsajt RTV, Milana Milovanov, 23.12.2016.
Naslov: Redakcija