Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNI ZAKONA O REGULISANJU JAVNOG DUGA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA: Predlogom zakona je predviđeno da će Srbija, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, isplatiti 310 miliona evra za deviznu štednju državljanima bivših republika SFRJ


Predlogzakona o izmenama i dopuni Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana predviđa obavezu države da isplati 310 miliona evra, izjavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić.

Izmene se donose na servisiranje stare devizne štednje, a nakon sudskih presuda u Strazburu, kojima je Srbiji naloženo da isplati devinu štednju državljanima bivših republika SFRJ, rekla je Brnabić.

Po osnovu tog zakona ukupne obaveze Srbije iznose do 310 miliona evra.

- Važno je da se ove obaveze izmire i da Srbija pokaže da poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava, jer bi u suprotnom bili pod rizikom da možemo da platimo nematerijalnu štetu, što bi bio dodatan udarac na budžet od 30 do 40 miliona evra. Ovo je i finansijski i sa aspekta reputacije Srbije jako važno - naglasila je Brnabić.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija