Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti Posebnog kolektivnog ugovora za Elektroprivredu Srbije, zbog kršenja prava po osnovu rada i slobodnog sindikalnog organizovanja


Udruženi sindikati Srbije "Sloga" podneli su Ustavnom sudu inicijativu za kontrolu ustavnosti Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za Elektroprivredu Srbije (EPS) zbog kako se navodi, "otvorene diskriminacije zaposlenih i grubog kršenja prava po osnovu rada i na slobodno sindikalno organizovanje".

Prema navodima "Sloge", odredbama tog ugovora zaposleni se "upućuju" da svoja prava ostvare "isključivo preko jedne sindikalne organizacije, reprezentativnog Sindikata radnika EPS-a, koju poslodavac favorizuje ugovorom".

"To je posebno istaknuto u članu 27. PKU koji obavezuje poslodavca da na ime prevencije radne invalidnosti i rehabilitacije zaposlenih, mesečno na račun tog sindikata uplaćuje najmanje 0.59 procenata, kao i 0.2 posto za finansiranje kulturnih i sportskih aktivnosti od ukupne mase sredstava isplaćenih za zarade zaposlenih kod poslodavca", navodi se u saopštenju i dodaje da se obzirom na visinu zarada u EPS-u radi o višemilionskim iznosima kojima raspolaže Sindikat.

"Jedan sindikat odlučuje o tome ko će, kad i gde da ide na zdravstvenu rehabilitaciju, uz jasan uslov da je njihov član, umesto da o tome odlučuje mešovita komisija sastavljena od predstavnika poslodavca, svih sindikata, stručnih lica medicine rada i socijalnih radnika koji imaju stručnu kompetentnost", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt N1, 24.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija