Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA ("TAMARINOG ZAKONA") I PREDLOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Povećanje bezbednosti ugostiteljskih objekata


Pravna baza Paragraf Lex

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, predviđa povećanje stepena bezbednosti i efikasniju kontrolu objekata javne namene, prvenstveno ugostiteljskih i objekata u kojima se okuplja veći broj ljudi, u skladu sa inicijativom u javnosti poznatom kao "Tamarin zakon".

Predlogom zakona o oružju i municiji propisuju se uslovi za nabavljanje, posedovanje, promet i prenošenje oružja, čime se stvaraju pretpostavke za sprečavanje zloupotreba i poboljšanje bezbednosti građana i značajno unapređuje sistem kontrole civilnog posedovanja i prometa oružja. Takođe, zakonom se predlažu oštriji uslovi za posedovanje oružja i izdavanje oružnog lista, kao biometrijskog dokumenta.

Cilj je da se legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste za lov, sport i kolekcionarstvo, zbog čega je predviđen povlašćeni status registrovanim sportskim strelcima i kolekcionarima. 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.12.2014.