Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: 25. novembra 2015. godine održane sednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za kulturu i informisanje - Privaćen predlog svih 39 udruženja za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, doneta Odluka o pokretanju postupka za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove RTS


45. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije i Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske održali su 25. novembra 2015. godine, zajedničku sednicu na kojoj su razmotrili bezbednosnu situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj i govorili o zakonodavnom okviru i aktivnostima odbora.

Marija Obradović, predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove poželela je dobrodošlicu kolegama iz Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske i dodala da se nada učvršćivanju saradnje dva odbora.

Odbori su u nastavku sednice razmenili iskustva o načinu rada.

Milanko Mihajlica, predsednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske obrazložio je način rada Odbora i aktivnosti kojima se bavi i napomenuo da, kada je u pitanju bezbednosna situacija u Republici Srpskoj, postoji više hiljada potencijalnih lica koja bi mogla da izvedu, ili na bilo koji način učestvuju u terorističkim napadima, ali da je, i pored ovih izazova, stanje bezbednosti zadovoljavajuće. Mihajlica je takođe dodao da su planovi Odbora u bliskoj budućnosti da organizuje skupove protiv terorizma i organizovanog kriminala i pozvao članove Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije da izmu učešće na njima.

Mihajlica je istakao da se Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske ugleda na rad i iskustvo Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije i poželeo da se postojeći odnosi dva odbora još više unaprede.

Marija Obradović predočila je kolegama iz Republike Srpske, da su prethodne nedelje odbori za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti održali zajedničku sednicu, na kojoj su zaključili da je stanje bezbednosti u Republici Srbiji stabilno, i pored aktuelne izbegličke krize i napada u Parizu 13. novembra, kao i da su preduzete adekvatne dodatne mere bezbednosti koje obezbeđuju visok stepen sigurnosti građana.

Na sednici je zaključeno da su mere bezbednosti u Srbiji i Republici Srpskoj na visokom nivou.

34. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje održanoj 25. novembra 2015. godine, članovi Odbora su razmatrali dopunu dokumentacije i utvrđivanje liste kandidata i liste organizacija za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, saglasno članu 10. stav 6. Zakona o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014).

Odbor je većinom glasova odlučio da prihvati predlog svih 39 udruženja, čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece, za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i odlučio da se ta lista uputi ovlašćenim predlagačima da postignu dogovor i utvrde listu od dva kandidata o kojima će se Narodna skupština izjasniti.

U nastavku sednice, članovi Odbora su doneli Odluku o pokretanju postupka za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije. To telo ima 19 članova, koji se biraju na tri godine i ne mogu ponovo biti imenovani.

Izvor: Press služba Skupština Srbije, 25.11.2015.
Naslov: Redakcija