Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Savet za borbu protiv korupcije postupio po usmenoj preporuci da sa svog sajta ukloni adrese zakupaca državnih vila, jer njihovo objavljivanje zadire u privatnost


Zaštitnik građana, Saša Janković, pozdravio je to što je Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije postupio po usmenoj preporuci da sa svog sajta ukloni adrese zakupaca državnih vila sa spiska Društva za iznajmljivanje državnih nekretnina (DIPOS).

Janković je rekao da je Savet postupio po usmenoj preporuci - i Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - da adrese ne budu objavljene, navodeći da je svrha izveštaja postignuta navođenjem imena zakupaca vila, njihove veličine, cene i uslova zakupa i da je to pravi način da se obavesti javnost.

Janković je naveo da, po njegovom sudu, objavljivanje adresa zakupaca previše zadire u privatnost.

Ombudsman je rekao da je potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije bez bilo kakvog sporenja postupio po usmenoj preporuci, koju je, pored njega, uputio i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić.

Kako je objasnio Janković, Savet nije klasičan organ vlasti, nego telo Vlade Republike Srbije, te da on nije ovlašćen da nadzire rad Vlade.

"To je bio akt saradnje Zaštitnika građana i Saveta koji je uvažio usmenu preporuku", rekao je Janković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.11.2015.
Naslov: Redakcija