Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Održan konsultativni sastanak na temu analize ponuđenih rešenja u ovom propisu


U organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Stalne konferencije gradova i opština, 24. novembra 2015. godine, održan novi u nizu konsultativnih sastanaka na temu analize ponuđenih rešenja u Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za privredne registre, Republičkog geodetskog zavoda, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Privredne komore Srbije.

Državni sekretar u MDULS, Želјko Ožegović, podvukao je potrebu za donošenjem novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), budući da su određena rešenja iz važećeg Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. list SRJ", br. 33/97 i 31/2001 i "Sl. glasnik RS", br. 30/2010) prevaziđena i zastarela. On je dodao da je ZUP važno ogledalo države prema građanima, koji se posebno posmatra kroz prizmu modernizacije države, reforme javne uprave, evrointegracija i opšteg ekonomskog oporavka zemlјe.

"Izuzetno je značajno da se uvidi neophodnost promene u načinu rada u državnoj upravi, gde prioritet mora biti orijentisanost ka građanima. To će posebno ogledati u promeni svesti činovnika i državnih službenika. Oni moraju biti na usluzi građanima", rekao je Ožegović.

Sastanak je bio podelјen na nekoliko radnih celina u kojima se diskutovalo o primeni odredaba članova koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija, prepoznavanje klјučnih problema, razmenu iskustava i analizu primera dobre prakse. Svoja pozitivna iskustva u razmeni podataka iz službenih evidencija i uspostavlјanju jedinstvenog upravnog mesta sa učesnicima su podelili predstavnici lokalnih samouprava iz Šapca, Gornjeg Milanovca i Kralјeva.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 24.11.2015.
Naslov: Redakcija